Skip to main content

Με 8 θεατρικές παραστάσεις τα φετινά «Μερκούρεια» του δήμου Συκεών

Οχτώ θεατρικές παραστάσεις ισάριθμων ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας θα φιλοξενήσουν τα φετινά «Μερκούρεια», που διοργανώνει για 16η συνεχή χρονιά ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο «Μάνος Κατράκης»,
Οχτώ θεατρικές παραστάσεις ισάριθμων ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας θα φιλοξενήσουν τα φετινά «Μερκούρεια», που διοργανώνει για 16η συνεχή χρονιά ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο «Μάνος Κατράκης», από τις 22 έως και τις 31 Αυγούστου.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, οι συντελεστές επεσήμαναν τη μείωση του αριθμού συμμετοχών ΔΗΠΕΘΕ (από 16 τα προηγούμενα χρόνια σε 8), τα οποία αδυνατούν να ανεβάσουν έργα εξαιτίας της διακοπής χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, των οικονομικών των δήμων, αλλά και άλλων προβλημάτων, καθώς και την απουσία και φέτος του Εθνικού Θεάτρου.

Ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, δήλωσε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, ο δήμος κατάφερε να κρατήσει ζωντανό και ποιοτικό το θεσμό των «Μερκουρείων», ο οποίος έμεινε πιστός στο όραμα της Μελίνας Μερκούρη για αποκεντρωμένο πολιτισμό.

«Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του για χρηματοδότηση του θεσμού, βάσει προγραμματικής συμφωνίας, και τη μη χορήγηση φέτος κονδυλίου από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (περί τις 20.000), ο δήμος Συκεών, δεν διέκοψε τη λειτουργία του θεσμού» δήλωσε ο κ.Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι τα «Μερκούρεια» θα συνεχίσουν να καλούν κάθε χρόνο, όλα τα ΔΗΠΕΘΕ που καταφέρνουν να ανεβάζουν παραστάσεις.

Πριν περίπου δύο χρόνια, ο δήμος και η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του υπουργείου Πολιτισμού και του δημοσίου για την μη κάλυψη συγκεκριμένων οικονομικών τους υποχρεώσεων απέναντι στο δήμο, βάσει προγραμματικού συμβολαίου (περί τις 150.000 ευρώ ετησίως για τον πολιτισμό, εκ των οποίων οι 50.000 για τα Μερκούρεια).

Σε περίπτωση θετικής έκβασης της δικαστικής υπόθεσης υπέρ του δήμου Συκεών, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει οφειλές σε αυτόν περίπου 800.000 ευρώ, για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ.Δανιηλίδη, ο δήμος ανέλαβε πλήρως την επιβάρυνση των εξόδων των Μερκουρείων. Συγκεκριμένα, το 2007 το συνολικό κόστος των λειτουργικών εξόδων ανήλθε περίπου σε 75.800 ευρώ, τα έσοδα από χορηγίες και εισιτήρια σε 51.600, και η επιβάρυνση στο δήμο περίπου σε 24.000 ευρώ. Αντίστοιχα, τα ποσά για το 2008 ήταν 104.000 ευρώ, 58.000 και η επιβάρυνση στο δήμο 45.000, ενώ το 2009 παρουσιάστηκαν 101.000 ευρώ σε έξοδα, 91.600 σε έσοδα, δηλαδή επιβάρυνση στο δήμο περίπου 10.000 ευρώ.

Επίσης, τις τρεις αυτές χρονιές ο αριθμός θεατών που παρακολούθησαν τις παραστάσεις στο ανοιχτό δημοτικό Θέατρο ήταν 5.800, 7.820 και 9.578.

Στο πρόγραμμα των παραστάσεων συμμετέχουν το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (22/8) με το έργο «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζαντίου, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (23/8) με τους «Αγαπητικούς της Βοσκοπούλας», το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (24/8) με την παράσταση «Η Δικαιοσύνη του Michael Kohlhaas, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε συνεργασία με την Αττική Αυλαία (26/8), με το έργο του Ν. Λάσκαρη «Μαλλιά Κουβάρια», το ΚΘΒΕ (27/8) με την παράσταση «Μπαντα-ρισμένοι», το Δημοτικό Θέατρο Συκεών (29/8) με το έργο του Βασίλη Μπουντούρη «Τρύπιο σαν Κόσκινο», το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (30/8) με το «Ο Φιάκας» του Δ. Μισιτζή και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (31/8) με τον «Εμπορο της Βενετίας».

Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνεται στις 9.00 μ.μ. και οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και παιδιά, ενώ διατίθενται και εισιτήρια της εργατικής εστίας.