Skip to main content

Με 80 επιχειρήσεις το Επιμελητήριο Σερρών στη ΔΕΘ

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους χώρους μέσα και έξω από το περίπτερο του 12 του Επιμελητηρίου Σερρών στην 78η ΔΕΘ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους χώρους μέσα και έξω από το περίπτερο του 12 του Επιμελητηρίου Σερρών στην 78η ΔΕΘ, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,  Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προέδρων και μελών διοίκησης Επιμελητηρίων, της διοίκησης της HELEXPO – ΔΕΘ, προέδρων και μελών διοίκησης Πολιτιστικών Συλλόγων, μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου Σερρών, πολλών άλλων επισήμων και κυρίως πολλών επισκεπτών που πλημμύρισαν στην κυριολεξία τους χώρους μέσα και έξω από το περίπτερο.

Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από την υποδοχή της φλόγας της 11ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και από χορευτικές παραστάσεις πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων Ν. Σερρών Θεσ/νίκης που ενίσχυαν με τον τόνο της παράδοσης τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ξεχωριστής ημέρας για το περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών.

Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών, όπου συμμετέχουν  80 περίπου επιχειρήσεις όλων των κλάδων, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, 6 Δήμοι, το  Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσανέων κ.ά κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών που θαύμασαν το πανόραμα  της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής ζωής των Σερρών.

Στην εισαγωγική του ομιλία  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, είπε μεταξύ άλλων:

«Ως Επιμελητήριο Σερρών με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι φέτος στην 78η Δ.Ε.Θ. έπιασε τόπο η πίστη που εμείς πέρσι ίσως ως μοναδικό Επιμελητήριο δείξαμε στο θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης. Αυξήθηκαν οι επισκέπτες και κατά 40% οι εκθέτες.  Σας θυμίζω ότι το περίπτερό μας απέσπασε το 1ο Βραβείο καλύτερης Οργάνωσης και Επισκεψιμότητας της περσινής 77ης ΔΕΘ. προβάλλουμε τη σερραϊκή επιχειρηματικότητα όλων των κλάδων, τα μοναδικά και ξεχωριστά προϊόντα,  τις υπηρεσίες τους όμορφους τουριστικούς προορισμούς και τον πολιτισμό του Νομού Σερρών. Με τον τρόπο αυτό, με μεράκι και αισιοδοξία, στέλνουμε την εξωστρέφεια, σε συνδυασμό με την ποιότητα των προϊόντων, ως ηχηρό μήνυμα διεξόδου από την κρίση» και αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και στο ρόλο του Επιμελητηρίου για την υποστήριξή τους τόνισε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών προς την Πολιτεία λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ζητάμε από την Πολιτεία την άμεση, ακόμα και μέσα στο 2013, υιοθέτηση των προτάσεων αυτών – αρχής γενομένης από αυτές που δεν απαιτούν χρήματα αλλά πολιτική βούληση και θεσμικές παρεμβάσεις -πιστεύοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στη ζητούμενη ανάπτυξη, και ο Νομός Σερρών ειδικότερα να προσελκύσει επενδύσεις και να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις που κατέχει ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Φυσικά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα με σκοπό να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Προτείνουμε:

- Άρση νομικών κωλυμάτων για άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου που μένει αναξιοποίητη.
- Πάταξη της γραφειοκρατίας και αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
- Άμεση άρση των θεσμικών – νομικών κωλυμάτων για την αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη στήριξη της Πολιτείας της δημιουργίας κέντρου διακίνησης αυτών.
- Άμεση σύνδεση με το φυσικό αέριο με την  ίδρυση της ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
- Καλύτερος σχεδιασμός και άρση θεσμικών και νομικών κωλυμάτων για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ (π.χ. στο πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ.)
- Ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για το Νομό Σερρών από τον επενδυτικό νόμο και τα προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τα προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
- Δημιουργία νέας ΒΙ.ΠΕ. σε συνδυασμό με τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη διασυνοριακή περιοχή και βελτίωση των υποδομών στη υπάρχουσα ΒΙ.ΠΕ.
- Δημιουργία υποδομών στον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα για την ανάδειξή του ως πραγματικά σύγχρονης ευρωπαϊκής πύλης εισόδου της χώρας στη Βαλκανική και στην Ε.Ε.
- Αποτελεσματικοί έλεγχοι στα Τελωνεία των συνόρων στη διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων για τον περιορισμό του διασυνοριακού παραεμπορίου.
- Κίνητρα, σχεδιασμός και εκπαίδευση για την ανάπτυξη της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και τη στροφή σε ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε συνδυασμό με
- Κίνητρα για πιστοποίηση και προβολή τοπικών προϊόντων με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλή προστιθέμενη αξία για άνοιγμα σε ξένες αγορές και
- Δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Προβολής και ανάδειξης επιχειρήσεων και προϊόντων».

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση του Περιφερειάρχη και των άλλων προσκεκλημένων στο περίπτερο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τους Σερραίους επιχειρηματίες και να γευτούν τα μοναδικά σερραϊκά τρόφιμα και ποτά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Στην τελετή των εγκαινίων του περιπτέρου ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θ. Καράογλου λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων απέστειλε έγγραφο χαιρετισμό ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μωυσιάδης, οι Βουλευτές κ. Αραμπατζή, κ. Βλάχβεης και κ. Λεονταρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόξενος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Della Puppa, o Γεν. Σύμβουλος Εμπορίου και Οικονομίας του Προξενείου Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Chakalov,  η Διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλου του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Θέκλα Γαλαζούδη, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ.Τζήκας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάμαλης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Αλγιανάκογλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανατολίτης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Σερρών κ. Γρηγοριάδης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Βισαλτίας κ. Τρούπης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία», κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και υποψήφιος Βουλευτής,  κ. Γ. Ζαρωτιάδης, ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Κ. Καραμανλής, η Διευθύντρια της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Σαμαρά, εκπρόσωποι του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσανέων, τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής Α’ Αντιπρόεδρος κ. Γιαννάκης, Β’ Αντιπρόεδρος κ. Μιντιούρης, Γενικός Γραμματέας κ. Κίρπιτσας, Οικονομικός Επόπτης κ. Τενεκετζής, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γούνας, ο κ. Μετσιμενίδης , ο κ. Μπαλίτης, κ. Πασχάλης και η  κ. Τσιαπάρα και ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Ι. Κοτζαμπασίδης.  

Στις χορευτικές εκδηλώσεις πριν και μετά τα εγκαίνια συμμετείχαν οι σύλλογοι «Θρακική Εστία» , «Γεωργάκης Ολύμπιος» , «Πόντιοι Ακρίτες» , «Κρητικοί», ο χορευτικός σύλλογος του Χριστός και ο χορευτικός σύλλογος του Άνω Μητρουσίου.