Skip to main content

Με αντίμετρα απειλεί το Μεξικό αν ο Τραμπ επιβάλλει φόρους εισαγωγής

Είναι σαφές ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να εξουδετερώσουμε αμέσως τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της χώρας

Έτοιμο να απαντήσει αμέσως με δικά του φορολογικά μέτρα θα είναι το Μεξικό αν η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει φόρους εισαγωγής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι θα επιβάλλει έναν «σημαντικό φόρο εισαγωγών» στις εταιρείες που παράγουν προϊόντα εκτός των ΗΠΑ, στερώντας έτσι θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς. Ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για να εξουδετερώσουμε αμέσως τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου», είπε ο υπουργός Ιλδεφόνσο Γκουαχάρντο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεξικανική τηλεόραση. «Και είναι πολύ σαφές το πώς – με φορολογικές ενέργειες που θα τις εξουδετερώσουν», εξήγησε.

Οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ «αποτελούν πρόβλημα για όλον τον κόσμο» και θα προκαλέσουν «ένα κύμα επιπτώσεων που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση», προειδοποίησε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Μεξικό είχε επιβάλει φόρο στην αμερικανική ισογλυκόζη, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση της μεξικανικής ζάχαρης.