Skip to main content

Με απαξίωση απειλείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Άμεσο κίνδυνο απώλειας μεγαλοπελατών, που πραγματοποιούν περίπου 80% της ετήσιας διακίνησης στο συμβατικό λιμάνι, αντιμετωπίζει η ΟΛΘ ΑΕ, εξαιτίας των προβλημάτων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών με
Άμεσο κίνδυνο απώλειας μεγαλοπελατών, που πραγματοποιούν περίπου 80% της ετήσιας διακίνησης στο συμβατικό λιμάνι, αντιμετωπίζει η ΟΛΘ ΑΕ, εξαιτίας των διογκούμενων προβλημάτων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών του ΟΣΕ, όσο και του τελωνείου που βρίσκεται εντός του λιμανιού.

Τα παράπονα, εσχάτως, έχουν αρχίσει και πυκνώνουν προς τη διοίκηση του λιμένα και έχουν ως σημείο αναφοράς τις μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά υλικών μέσω σιδηροδρόμου, που συνεπάγονται αύξηση στο τελικό κόστος του προϊόντος, όσο και τις τελωνειακές διατυπώσεις, που εκτελούνται σε ρυθμό… αραμπά, λόγω της παρουσίας μίας μόνο βάρδιας στο τελωνείο του λιμανιού και μάλιστα μόνο για τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά, ήδη, δυνατά και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ προειδοποιούν πως με τέτοιους όρους λειτουργίας η αξιοπιστία του λιμένα –και μαζί και η λειτουργία του- κινδυνεύει με «ναυάγιο», ιδιαίτερα μετά το δυναμικό μπάσιμο ανταγωνιστικών λιμανιών.

Δοκιμάζουν το Μπόρ

Ήδη, μεγάλη βιομηχανία – πελάτης της ΟΛΘ ΑΕ, με εργοστάσιο στα Σκόπια και στο Κόσοβο, που μεταφέρει περίπου 1,5 εκ. τόνους φορτίων, ετησίως, αποφάσισε να «δοκιμάσει» την επιλογή του λιμανιού του Μπορ, στο Μαυροβούνιο, καθώς οι «ειδικές» συνθήκες που αντιμετωπίζει στη Θεσσαλονίκη, της κοστίζουν κάποια επιπλέον εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κι αυτό γιατί αναγκάζεται να πληρώνει σταλίες στο λιμάνι, χωρίς να ευθύνεται η ίδια για αυτό, αλλά και να μεταφέρει πρώτες ύλες από άλλες γειτονικές χώρες, ώστε να αξιοποιεί όλη τη δυναμικότητα των εργοστασίων της. Οι πληροφορίες της Voria.gr, μάλιστα, αναφέρουν πως στις προθέσεις της εν λόγω βιομηχανίας είναι να διακινήσει μέσω του Μαυροβουνίου 200.000 τόνους πρώτων υλών (τις οποίες φέρνει από την Ινδονησία για τα δύο εργοστάσιά της), με το πρώτο καράβι των 50.000 τόνων χωρητικότητας να «δένει» στο Μπόρ την άλλη βδομάδα και να ακολουθούν τα υπόλοιπα τρία πλοία στο επόμενο διάστημα. Ο χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής θα είναι πιλοτικός και κατόπιν τα δεδομένα θα επανεξεταστούν.

Μπουργκάς και Δυρράχιο

Ανάλογες προθέσεις έχουν εκφραστεί και από χαλυβουργείο στη γειτονική χώρα, το οποίο έχει αρχίσει να «λοξοκοιτά», ως εναλλακτική λύση για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, προς το λιμάνι του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, ενώ παράπονα διατυπώνονται και από τσιμεντάδικα και εταιρείες πετρελαιοειδών της πΓΔΜ, η οποία, ως χώρα, είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το συμβατικό λιμάνι της ΟΛΘ ΑΕ.

Καμπάνιες προώθησης των υπηρεσιών του, που συνοδεύονται και με παροχή εκπτώσεων, έχει πραγματοποιήσει στα Σκόπια –εκτός από το Μπόρ και το Μπουργκάς- και το λιμάνι του Δυρραχίου στη Αλβανία.

Κατά τις ίδιες πηγές για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί –εκτός από τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ, Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος κάνει ότι μπορεί, αλλά προς το παρόν επί ματαίω- η πρέσβυρα της χώρας μας στην πΓΔΜ, όπως και ο εμπορικός μας ακόλουθος, προκειμένου με τη σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις επίλυσης των προβλημάτων.

Οργή για ΟΣΕ

Τι είναι αυτό που έχει εξοργίσει τους συγκεκριμένους χρήστες του λιμανιού; Όπως πληροφορείται η Voria.gr τα «πυρά» στρέφονται, καταρχήν, στον ΟΣΕ, ο οποίος (μολονότι είναι διαπιστωμένο πως υπάρχει έργο στο λιμάνια της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα Σκόπια για τουλάχιστον 300-350 βαγόνια) διαθέτει περί τα 200 βαγόνια. Θεωρητικά, όμως, γιατί «από αυτά, τα μισά είναι για διάφορους λόγους στα συνεργεία προς επισκευή και παραδίδονται με συχνότητα ένα την εβδομάδα. Με τις άδειες του Αυγούστου δε, εκτιμάται ότι η όλη κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη», τονίζει χαρακτηριστικά χρήστης του λιμανιού που για ευνόητους λόγους προς στιγμή δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η ίδια πηγή υποστηρίζει, επίσης, πως για τα υπόλοιπα 100 βαγόνια, πολλές φορές δεν φθάνουν οι ατμομηχανές, ενώ συχνά – πυκνά διαπιστώνονται κρούσματα με κλοπές των λιπαντικών από τα υδραυλικά συστήματα των βαγονιών, με συνέπεια αυτά να μην μπορούν να λειτουργούν ως ανατρεπόμενα και αναγκαστικά να αποσύρονται επιτείνοντας το πρόβλημα. «Στην ουσία δουλεύει μόνο το 1/3 των βαγονιών που είναι διαθέσιμα», σημειώνεται και διευκρινίζεται πως «με αυτά και με αυτά, το λιμάνι κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση, αφού τα δρομολόγια σήμερα περιορίζονται σε 5-7 τη μέρα, όταν στο παρελθόν ο αριθμός τους έφθανε έως και 15, το 24ωρο, ενώ την ίδια στιγμή και ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής ενός βαγονιού από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα Σκόπια και αντίστροφα, φθάνει τις 5,5 ημέρες».

Μία βάρδια στο τελωνείο

Υπό κανονικές συνθήκες το κενό των σιδηροδρόμων θα μπορούσε να καλυφθεί από τις οδικές μεταφορές. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, ούτε και αυτό μπορεί να συμβεί. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των χρηστών, σε διακίνηση φορτίων με φορτηγά, απαιτείται τελωνειακός έλεγχος και διατυπώσεις ανά όχημα. Με δεδομένο, όμως, ότι το τελωνείο που υπάρχει μέσα στο λιμάνι της πόλης εδώ και περίπου 2,5 μήνες λειτουργεί μόνο με μία βάρδια (έως το μεσημέρι δηλαδή), χωρίς τα Σαββατοκύριακα, είναι προφανές πως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μια λειτουργική επιλογή, τόσο από άποψη χρόνου, όσο και από άποψη κόστους. Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για τα τελωνεία και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα λειτουργήσει 2η  βάρδια στο τελωνείο, όπως και βάρδια για Σαββατοκύριακα. Επί του παρόντος πάντως δεν έχει γίνει τίποτε. Ούτε καν διευθυντής τοποθετήθηκε στο τελωνείο και τα χρέη του τα εκτελεί ένας προϊστάμενος…