Skip to main content

Με χαμόγελα οι έμποροι της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα

Τα φετινά χαμόγελα των εμπόρων της Θεσσαλονίκης –ή τέλος πάντων πολλών από αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο- κάτι σημαίνουν.

Τις δεκαετίες από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2010 η ιστορία επαναλαμβανόταν κάθε χρόνια ίδια κι απαράλλαχτη. Με συνέπεια τόσο αξιοσημείωτη, που δίκαια να θεωρείται ξένη προς τον ελληνικό τρόπο! Η οικονομία αναπτυσσόταν. Το βιοτικό επίπεδο ανέβαινε. Η αγορά τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς «βούλιαζε» από κόσμο και κατανάλωση. Κι όμως ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης γκρίνιαζε για την αναδουλειά και για τις χαμηλότερες των προσδοκιών πωλήσεις, έχοντας ως μόνιμη επωδό το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι ίδιες αυτές κουβέντες ακούστηκαν περισσότερο αληθινές. Όπως ακριβώς η ανάπτυξη και η αύξηση του πλούτου είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού στην αγορά των καταναλωτικών αγαθών, έτσι και η οικονομική κρίση και η ύφεση είναι κι αυτή «χειροπιαστή». Πολλά καταστήματα έκλεισαν και ολόκληροι δρόμοι με εμπορική παράδοση είναι, πλέον θεοσκότεινοι. Όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στην περιφέρεια, όπου κάποτε υπήρχαν εμπορικές πιάτσες, όπως στον Εύοσμο, στην Καλαμαριά, στη Μαρτίου και στη Χαριλάου.

Με αυτά τα δεδομένα τα φετινά χαμόγελα των εμπόρων της Θεσσαλονίκης –ή τέλος πάντων πολλών από αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κέντρο- κάτι σημαίνουν. Είναι προφανές ότι φέτος τις γιορτές η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται ικανοποιητικά, παρά το ότι ισχύουν ακόμη τα capital controls. Ασφαλώς βοηθάει σε αυτό ο καλός, σχεδόν ανοιξιάτικος καιρός, Όπως επίσης και το γεγονός ότι λόγω των λουκέτων και της καταστροφής των προηγούμενων χρόνων τα μαγαζιά είναι, πλέον, λιγότερα. Υπάρχει, δηλαδή, συγκέντρωση του εμπορίου, που είναι μεγαλύτερη από την απώλεια των εισοδημάτων. Βοήθησαν και οι διεθνείς εξελίξεις, αφού μετά την τρομοκρατική επίθεση του Νοεμβρίου στο Παρίσι, πολλοί Θεσσαλονικείς ακύρωσαν μετακινήσεις και εκδρομές.

Είναι, όμως, και κάτι άλλο: στα χρόνια της κρίσης και της κατάρρευσης της κατανάλωσης, οι ασχολούμενοι με το εμπόριο προσαρμόστηκαν. Έμαθαν να διαχειρίζονται μικρότερα μεγέθη με μεγαλύτερη ευελιξία. Όσοι επιβίωσαν δεν άντεξαν τυχαία.

Ικανοποιούνται ευκολότερα και χαμογελούν συχνότερα, διότι είδαν, έζησαν και αναμετρήθηκαν με τα χειρότερα.

Όλα αυτά πιθανόν σημαίνουν μείωση της απασχόλησης και περιορισμό των δημοσίων εσόδων, υπό την έννοια ότι η κατανάλωση δεν αυξήθηκε το 2015, έναντι του 2014, το αντίθετο. Όμως τα μικρά κύτταρα της ιδιωτικής οικονομίας, όπως είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις, προσαρμόστηκαν και  αποδείχθηκαν σε σημαντικό βαθμό ανθεκτικές. Σε σχέση, πάντα, με τη γενικότερη κατάσταση.

Για τη Θεσσαλονίκη το εμπόριο αποτελεί βαρόμετρο των οικονομικών εξελίξεων. Αν και η περιοχή διαθέτει σημαντική παραγωγική βάση το μέτρο του ηθικού της πόλης μπαίνει από την αγορά. Η φετινή εικόνα είναι καλή, το παραδέχονται οι πιο δύσκολοι απ’ όλους, οι ίδιοι οι έμποροι. Όπως αναγνωρίζουν ότι η ατμόσφαιρα είναι… περίεργη. Κάποια ανάμεσα στον ανοιξιάτικο ήλιο και τις ασύμμετρες πολιτικές εξελίξεις η διάθεση των ανθρώπων μετεωρίζεται, αλλά τουλάχιστον δε βρίσκεται μονίμως στα τάρταρα των αβεβαιότητας.        

ΥΓ. Αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου η αγορά ξανανοίγει μετά από τη διήμερη αργία των Χριστουγέννων. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης την πιστεύουν. Για να δούμε αν θα δικαιωθούν.