Skip to main content

Με επιτυχία το δείπνο του ΕΕΘ - Ζορπίδης: Υπερφορολόγηση και το 2018

Κατά την εκδήλωση προέκυψαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομιλητών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και για οικονομικά ζητήματα.

Οι συγκρούσεις των πολιτικών για το Σκοπιανό αλλά και την Οικονομία, οι παρεμβάσεις ουσίας αλλά και η ευχή όλα να πάνε καλύτερα το 2018 ήταν τα βασικά στοιχεία του ετησίου δείπνου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που παρατέθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Νικόπολις».

Από το βήμα της δεξίωσης ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε ότι το 2017 μας άφησε βαριά κληρονομιά, καθώς στην διάρκεια του επιβλήθηκαν νέοι φόροι και συνολικά 27 νέες επιβαρύνσεις για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, «οι οποίοι αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να πληρώσουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται για να ζήσει το Δημόσιο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους που προσφέρουν στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, λόγω της ανικανότητας και των αδυναμιών του, οι πολίτες αυτής της χώρας υποχρεωθήκαμε σε οικονομικές θυσίες, χωρίς προοπτική και σε βίαιη φτωχοποίηση», τόνισε ο Μιχάλης Ζορπίδης, που σημείωσε ότι «η εκδήλωση δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο ΕΕΘ, καθώς το κόστος της καλύφθηκε από χορηγούς.

Debate για το Σκοπιανό

Ευγενική αλλά ζωηρή αντιπαράθεση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είχε ο Απ. Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Αμανατίδης συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εθνική θέση του Βουκουρεστίου, ενώ ζήτησε ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μπαίνει μέσα στην συνήθη κομματική αντιπαράθεση. "Εφόσον δε βρεθεί λύση για την ονομασία, προφανώς, η γειτονική χώρα δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ" τόνισε ο κ. Αμανατίδης. "Ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση" συνέστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι η θέση του Βουκουρεστίου του 2008 δεν αποτελεί εθνική γραμμή αλλά κόκκινη γραμμή σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μια διαπραγμάτευση να ξεκινάει με το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά ειδικά στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στόχο το βέλτιστο θετικό αποτέλεσμα που να μην συμπεριλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει την «εν κρυπτώ διπλωματία».

Για τα θέματα της Οικονομίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε λάθος την εμμονή της Κυβέρνησης να μην συνεργάζεται με τα Επιμελητήρια, «κάτι που κάνουμε εμείς μεθοδικά στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλη επιτυχία. Με λόγια δεν λύνουν τα προβλήματα. Ούτε με κοκορομαχίες», είπε σημειώνοντας πως ανάπτυξη μπορεί να έρθει με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας και όχι με κομματικές συγκρούσεις. «Να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο», κατέληξε.

Η Θεσσαλονίκη και η κυβέρνηση

"Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι να δίνεται προστιθέμενη αξία σε όλες τις κινήσεις που γίνονται από τους επαγγελματίες και από τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα "έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση". Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν και να έχουν αποτελέσματα. Ούτε μόνος του ο δημόσιος, ούτε μόνος του ο ιδιωτικός μπορούν. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και πρέπει να έχουμε ένα στόχο: το καράβι να συνεχίσει να πλέει σε ήσυχα νερά, προς ευημερία όλων των πολιτών".

Ο Λευτέρης Αυγενάκης

Στην ομιλία του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική της κυβέρνησης. «Παρά τα κυβερνητικά ευχολόγια, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και της δυσβάσταχτης φορολόγησης. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας» δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις», τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από ιδιωτικές επενδύσεις αλλά «όχι από τους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού. Το κράτος θα γίνει λιτό και αποτελεσματικό, ενώ κεντρικός στόχος θα είναι η μείωση των φορολογικών βαρών μέσω και της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων», τόνισε ο κ. Αυγενάκης. (Δείτε εδώ όλη την ομιλία).

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι οι δήμοι της περιοχής μας, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς έχουν περισταλεί δραματικά τα κονδύλια που έχουν στην διάθεση τους, προσπαθούν να βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των Εμπορικών Συλλόγων και των επαγγελματιών και να στηρίζουν τις τοπικές αγορές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρης, οι βουλευτές Δημήτρης Μάρδας, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Θόδωρος Καράογλου.

Επίσης, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κώστας Μίχαλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, ο Αντιπρόεδρος του Β.Ε.Θ. Δημ. Βαργιάμης, οι Πρόεδροι των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Χαλκιδικής Ι. Κουφίδης, Πέλλας Ιορδ. Τσώτσος και Κιλκίς Π. Τονικίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Γιάννης Μανδρίνος, πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης και μέλη του ΔΣ του Ε.Ε.Θ..

Τους καλεσμένους υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Θ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιττας από τον Α’ Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Θ. Γιώργο Ηλιάδη.