Skip to main content

Με «λουκέτο» απειλούνται εννέα στις δέκα παιδικές χαρές

Δεν μπορούν να λάβουν πιστοποίηση διότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Αδυναμία δηλώνουν οι δήμαρχοι, λόγω έλλειψης χρημάτων και μέσων.

Αδυναμία να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νόμου για τις προδιαγραφές των παιδικών χαρών και στα πρότυπα που αυτός θέτει δηλώνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη οι χιλιάδες παιδικές χαρές, μόνο κατ' όνομα μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά, αφού είναι σε άθλια κατάσταση και πολλές από αυτές είναι και επικίνδυνες.

Κάθε δήμος διαθέτει πάνω από 100 παιδικές χαρές και όπως οι δήμαρχοι δηλώνουν είναι αδύνατο να μπορέσουν και να τις συντηρήσουν, αλλά και να τις αποκαταστήσουν στη βάση των νέων προτύπων, προκειμένου να είναι νόμιμες. Αιτία είναι η ανυπαρξία χρημάτων, αλλά και προσωπικού, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Όπως λέει δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, «το 90% - 95% των παιδικών χαρών είναι ακατάλληλες ή στα όρια της καταλληλότητας και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».

Και την ώρα που εννέα στις δέκα παιδικές χαρές είναι παράνομες (δεν έχουν πιστοποίηση), έρχεται και η προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου, για να «σφίξει» ακόμη περισσότερο τα περιθώρια των δήμων.

Στις 24 Αυγούστου για το θέμα θα συνεδριάσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αφού το πρόβλημα απασχολεί εδώ και καιρό όλους τους δημάρχους, που κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι ανά πάσα στιγμή για τη λειτουργία παράνομων παιδικών χαρών.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, επισημαίνει ότι πρέπει να δοθούν στους δήμους τα κατάλληλα χρονικά περιθώρια, αλλά και τα απαιτούμενα κονδύλια για να προσαρμοστούν οι παιδικές χαρές τους στις προδιαγραφές ασφαλείας που τίθενται από τη νομοθεσία.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «αδιέξοδο», αφού «όλοι επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τις πλέον ασφαλείς συνθήκες και τη νόμιμη λειτουργία των παιδικών χαρών, αλλά και να έχουμε μια τακτική συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και χρήμα. Οι δήμαρχοι είμαστε υπέρ της ασφάλειας και της νομιμότητας, αλλά δεν μπορεί να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, ζητώντας μας από το μηδέν να φτάσουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο άριστα, χωρίς καν να έχει προβλεφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Μόνο εμείς έχουμε στο δήμο 180 παιδικές χαρές και μας ζητούν να τις επισκευάσουμε και να τις επιτηρούμε, χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα».

Η εντολή που έχουν λάβει οι δήμοι για προσαρμογή στα νέα πρότυπα παιδικών χαρών προβλέπει μια σειρά από ενέργειες και δαπάνες, που οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Οι δήμαρχοι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στο τέλος Αυγούστου θα προσπαθήσουν να προτείνουν λύσεις και θα ζητήσουν χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Μια λύση που εξετάζεται είναι η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από το Πράσινο Ταμείο. Αλλιώς, υπάρχει η περίπτωση πολλοί δήμοι να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο σε χώρους αναγκαίους για γονείς και παιδιά.