Skip to main content

Με μεγάλη καταστροφή απειλούνται Καλοχώρι και κάμπος Θεσσαλονίκης(vid)

ΕΤΑΔ και υπουργείο Οικονομικών δεν αφήνουν την Περιφέρεια να συντηρήσει το παράκτιο ανάχωμα στο Καλοχώρι, όπου έχει διαρραγεί.

Τεράστια καταστροφή κινδυνεύει να πάθει το Καλοχώρι, οικισμός και βιοτεχνικό πάρκο, αλλά και ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, αν σπάσει το ανάχωμα του Καλοχωρίου που στέκει εμπόδιο στα νερά της θάλασσας, καταστροφή που σε χρήμα θα μετριέται σε δισεκατομμύρια, μπροστά στην οποία οι ζημιές που υπέστη η Μάνδρα Αττικής, θα φαίνονται ελάχιστες.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Κεντρικής Μακεδονίας και, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, κ. Κώστας Γιουτίκας, στη διάρκεια περιοδείας, μαζί με δημοσιογράφους, στο Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«Το παράκτιο ανάχωμα του Καλοχωρίου έχει διαρραγεί σε 10 σημεία, σε σημεία που δεν προστατεύεται από βράχια ενώ έχει «φαγωθεί» και η στέψη του χωμάτινου αναχώματος, αυτού δηλαδή του ανώτερου τμήματος που σχηματίζει δρόμο, πάνω στον οποίο κινούνται τα οχήματα. Εδώ και δύο χρόνια ζητάει η Περιφέρεια να της επιτραπεί να συντηρήσει το ανάχωμα, με δικές της δαπάνες παρότι δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο φράγμα.

«Όμως, η ΕΤΑΔ, πρώην ΚΕΔ, δεν μας αφήνει να παρέμβουμε γιατί δεν υπάρχει νομοθετημένη σχετική πρόβλεψη. Εμείς έχουμε μελετήσει τα έργα συντήρησης, τα έχουμε αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά και περιμένουμε από το αρμόδιο υπουργείο  Οικονομικών να περάσει τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει στην ΕΤΑΔ να παραχωρεί προσωρινά τη χρήση του αιγιαλού για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων».

Το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκληθεί αν δεν συντηρηθεί το ανάχωμα, θα είναι τεράστιο, αφού το Καλοχώρι και η δυτική παράκτια ζώνη βρίσκονται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας από 0,80 έως 2,00 μέτρα σε κάποια σημεία και τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συχνά μεν, αλλά περιορισμένα όσο κρατάει το ανάχωμα.

Αν σπάσει το ανάχωμα που ήδη έχει διαρραγεί σε 10 σημεία, τότε θα πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό το Καλοχώρι, οικισμός και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις αλλά και περισσότερα από 300.000 στρέμματα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου απίθανο, όπως φαίνεται στα σημεία που έχει διαρραγεί μερικώς το ανάχωμα και το οποίο, με τον κυματισμό της θάλασσας συνεχώς και διαβρώνεται.

Η λύση μπορεί να είναι απλή, αν λύσει τα χέρια της Περιφέρειας το αρμόδιο υπουργείο, η οποία μάλιστα προτίθεται, αν και δεν της ανήκει η ευθύνη, να κάνει τη σχετική δαπάνη συντήρησης που σημειωτέον δεν είναι μεγάλη αφού δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδων ευρώ.