Skip to main content

«Με μέτρα θωρακίστηκε η διαφάνεια στις προμήθειες νοσοκομείων».

Άρθρο του Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων.
Γράφει ο Δημ. Βαρτζόπουλος, Πρόεδρος της 2ης Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας και Συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών και  Προμηθειών του Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Εντός του 2009 εφαρμόζεται πλήρως η νέα Νομοθεσία με τις εξής ενέργειες.:
Α’: ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΡΕΧΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Β’: ΚΟΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ :Έως 30/09/09 λήψη αποφάσεως επί του τρόπου οργανώσεώς τους και προετοιμασία των Υπηρεσιών. Εγκατάσταση μηχανισμού on line ενημερώσεως ΔΥΠΕ και Επιτροπής Προμηθειών Υγείας .
Γ’:ΕΝΙΑΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ :Υποβολή των Προγραμμάτων Προμηθειών & Υπηρεσιών 2010 τη χρήσει της ενιαίας κωδικοποιήσεως του ΕΚΕΒΥΛ Έγκριση αυτών και  προκηρύξη των ενιαίων διαγωνισμών έως 31/12/09. Πλήρης εφαρμογή του Ν. 3580/07.  

Πιο συγκεκριμμένα:

Α’ :  Τα ΠΠΥ 2009 υπεβλήθησαν από τα Νοσοκομεία με πρωτοποριακό web based λογισμικό. Η ΕΠΥ ενέκρινε το ΠΠΥ 2009 του ΥΥΚΑ εν συνόλω και έδωσε συγκεκριμμένες οδηγίες, μέχρις πλήρους εφαρμογής του Ν. 3580, για την κάλυψη όλων των αναγκών αποκλειστικώς με διαγωνιστικές διαδικασίες επιβάλλοντας ουσιαστική εξάλλειψη των εξωσυμβατικών παραγγελιών.

Β’:
Η 3η ΥΠΕ έχει ήδη προκηρύξει διαδικασία προμηθείας λογισμικού δια την ενημέρωση της επί της δραστηριότητος των λογιστηρίων των Νοσοκομείων της, που είναι δυνατόν, να επεκταθή και σε  on line & real time σύνδεση. Τούτο, υιοθετούμενο και από τις άλλες ΔΥΠΕ, επιτρέπει πλήρη έλεγχο όλης της δαιδικασίας παραγγελιών και πληρωμών
Προβλέψεις του Νόμου δια ταχεία πληρωμή προμηθευτών: Οι εισπράξεις εκ των νοσηλείων γίνονται σε ειδικούς λογαριασμούς . Η ΕΠΥ συμφωνεί τα περί χρηματοδοτήσεως του ΠΠΥ από Τράπεζες και μεταφέρει τις πιστώσεις στους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς, από τους οποίους και γίνονται άμεσα οι πληρωμές υπό τον έλεγχο των ΔΥΠΕ. Εξασφαλίζεται ταχύτητα και διαφάνεια.

Γ’: Όσον αφορά την οργανώση των ενιαίων διαγωνισμών του ΠΠΥ 2010 είναι πλέον κοινή πεποίθηση, ότι ο αποδοτικότερος τρόπος είναι:
Ενιαίοι ανά ΥΠΕ, οι κωδικοί μοιράζονται ανά Νοσοκομείο, που  διενεργεί τον ενιαίο διαγωνισμό ( βλ. υλοποίηση του ΕΠΠ 2005 με 85 ενιαίους διαγωνισμούς από την τ. Β’ ΔΥΠΕ Κ. Μακεδονίας και του ΕΠΠ 2007 από την 3η ΥΠε). Οι συμβάσεις υπογράφονται από την ΕΠΥ, ως ορίζει ο Ν. 3580.
Το ΠΠΥ 2010 θα υποβληθή άμεσα από τους φορείς βάσει της ενιαίας κωδικοποιήσεως τη χρήσει λογισμικού αντιστοίχου αυτού του 2009. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη εκκινηθή από το ΕΚΕΒΥΛ.
Έχουν κατατεθή στο ΕΚΕΒΥΛ τις προδιαγραφές των ενιαίων διαγωνισμών της 3ης ΥΠε, οι οποίες έχουν υποστή επανειλημμένως δικαστικό έλεγχο.
Κατόπιν της σχετικής προετοιμασίας του ΙΦΕΤ είναι δυνατή η άμεσος διενέργεια διαγωνισμών δια την προμήθεια των φαρμάκων.
Συνεπώς είναι πλέον απολύτως δυνατή η προκηρύξη των ενιαίων διαγωνισμών με ενιαίες προδιαγραφές μέχρις τέλους 2009.

Μελλοντικές ενέργειες:
Πλήρης on line έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητος των Νοσοκομείων από τις ΥΠε.
Κατάρτιση προϋπολογισμών δαπανών και έλεγχος τηρήσεώς τους ανά κέντρο κόστους.
Πλήρης αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νοσηλείων, με δυνατότητα κερδοφορίας των Νοσοκομείων (Εισαγωγή των DRGs).