Skip to main content

Με ναυάγιο απειλείται επένδυση πεντάστερου ξενοδοχείου στη Χαλκιδική

Σε ματαίωση κινδυνεύει να οδηγηθεί επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, στον τομέα του τουρισμού, στην περιοχή του Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Σε ματαίωση κινδυνεύει να οδηγηθεί επένδυση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, στον τομέα του τουρισμού, στην περιοχή του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Το project προβλέπει τη δημιουργία ενός 5στερου ξενοδοχείου, με 100 κρεβάτια, μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρο για spa, όμως είναι πολύ πιθανό τελικώς να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, στερώντας από την τοπική κοινωνία 27 θέσεις εργασίας και από την εθνική οικονομία πολύτιμους πόρους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Αιτία; Το δυσμενές κλίμα στην ελληνική οικονομία και οι αβεβαιότητες που τη χαρακτηρίζουν, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία του δημοσίου, αναφορικά με την επιστροφή του επενδυτικού ΦΠΑ.

«Από το Νοέμβριο του 2010 η επένδυση έχει λάβει το πράσινο φως για την υπαγωγή της στον (προηγούμενο) αναπτυξιακό νόμο, ενώ έχει βγει και η απαραίτητη άδεια για την ανέγερση του ξενοδοχείου, για το οποίο υπάρχει ιδιόκτητη έκταση 12 στρεμμάτων, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον Πολύγυρο προς τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος. Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, που «κρύβεται» πίσω από τη συγκεκριμένη επένδυση, παραδέχεται, ωστόσο, πως «δύσκολα θα προχωρήσει το project, όσο το κλίμα είναι τόσο βαρύ στην οικονομία».

Με τα σημερινά δεδομένα για να ξεκινήσει η κατασκευή είναι μάλλον δύσκολο, ιδιαίτερα που -κατά τον κ. Τάσιο- «υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης. Αν ήμουν βέβαιος ότι θα μου επέστρεφαν το ΦΠΑ μπορεί και να το ξεκινούσα». Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα που διατύπωσε η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων, προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να επανεξεταστεί η ροή των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου και των επιστροφών επενδυτικού ΦΠΑ, που έχουν επιβραδυνθεί ή ακόμη και παγώσει τα τελευταία 2 έτη. Κι αυτό υπό προϋποθέσεις πάλι, διότι το τοπίο στην οικονομία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και όπως λέγεται η περίοδος δεν ενδείκνυται για την εκτέλεση επενδύσεων.