Skip to main content

Με Ορέστη κατεβαίνει το ΚΘΒΕ στα Φεστιβάλ - Το καλοκαιρινό πρόγραμμα

Η πρεμιέρα της μοναδικής «μεγάλης» καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ ορίστηκε για τις 12 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Τον «Ορέστη», ένα από τα τελευταία έργα του Ευριπίδη, γραμμένο στο 406 π.Χ, που «μιλά» για τον αέναο κύκλο της βίας που πλήττει τις κοινωνίες, επέλεξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), προκειμένου να δώσει το δικό θεατρικό «παρών» στα φεστιβάλ του καλοκαιριού.

Η πρεμιέρα της μοναδικής «μεγάλης» καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ ορίστηκε για τις 12 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (παράσταση έχει προγραμματιστεί και για τις 13 του μηνός), ενώ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα παρασταθεί το διήμερο 3 και 4 Αυγούστου.

«Μια κοινωνία στηριγμένη στο έγκλημα πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί απ΄ αυτό; Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη το μόνο που μένει είναι ο από μηχανής Θεός, που έρχεται όπως πάντα δίχως να τον περιμένει κανείς. Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης και διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, τονίζοντας συμπληρωματικά πως «ο Απόλλωνας είναι αυτός που δίνει το τέλος της τραγωδίας .Ελπίζω και στη δική μας - τη σύγχρονη τραγωδία να δοθεί τέλος...»

«Η βία γεννάει βία. Ο αέναος αυτός κύκλος, αν δεν επικρατήσει ο λόγος και η λογική, δεν θα σταματήσει ποτέ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά -επιχειρώντας σύγχρονες αναγωγές- ο «Ορέστης» της παράστασης, ο ηθοποιός Χρήστος Στυλιανού (ερμηνεύει αυτή την περίοδο τον έναν απ τους τρεις ρόλους στην εμβληματική για φέτος παράσταση του ΚΘΒΕ - «Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι, που πραγματεύεται τη σύγχρονη καθημερινότητα βίας και εκφασισμού των κοινωνιών).

Ο «Ορέστης» ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, με σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Θαβώρη, μουσική Μπάμπη Παπαδόπουλου, κίνηση Αλέξη Τσιάμογλου και με φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Για τον ρόλο της Ηλέκτρας επιλέχθηκε η νεαρή (βραβευμένη πρόσφατα) ηθοποιός Ιωάννα Κολλιοπούλου, ενώ γι’ αυτόν της Ελένης η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Οι υπόλοιποι ρόλοι ερμηνεύονται από τους Νικόλα Μαραγκόπουλο ως Αγγελιοφόρο, Δημήτρη Μορφακίδη ως Πυλάδη, Δημοσθένη Παπαδόπουλο ως Απόλλων , Μαριάννα Πουρέγκα ως Ερμιόνη, Κώστα Σαντά στο ρόλο του Τυνδάρεως, Χρήστο Στέργιογλου σε αυτόν του Τρώα και Χριστόδουλο Στυλιανού στον ρόλο του Μενέλαου.

«4SUMMER-nights» 

Για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ΚΘΒΕ προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής «4SUMMER-nights» με τέσσερις θεατρικές προτάσεις για όσους μείνουν για διακοπές στην πόλη (με υπέρτιτλους στα αγγλικά): η «Ασκητική», το «Δε σε ξέχασα ποτέ», το «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Οι Ηλίθιοι»θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Θέατρο σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Το Φεστιβάλ Δάσους πραγματοποιείται για τέταρτη φορά, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους θα φιλοξενήσει εννέα σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να γνωρίσει διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο . Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Θέατρο Δάσους με Αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του John Williams .

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τον Ιούλιο «Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων» (φωνές της πόλης), με στόχο την ανάδειξη νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, σε επιμέλεια Μελίνας Αποστολίδου, καθώς και - για τρίτη χρονιά - το «Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι», αποκλειστικά για παιδιά 4 -11 ετών, από 18 Ιουνίου έως 7 Σεπτεμβρίου.

Παρών στην ίδια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι , ήταν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΗ (Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Σε ανακοίνωση που διένειμε το ΣΕΗ δια του προέδρου του καταγγέλλει τη διοίκηση και τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ για καταπάτηση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (μη καταβολή των εκτός έδρας αμοιβών), περιορισμό των καλοκαιρινών θεατρικών παραγωγών (φέτος ανεβαίνει μόνο μία «επίσημη» παράσταση -αυτή του Ορέστη- ενώ πολλοί ηθοποιοί απασχολούνται σε άλλες δράσεις). Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΗ επρόκειτο να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ του θεάτρου προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τη διοίκηση του θεάτρου