Skip to main content

Με πολλά μποφόρ ο «αέρας» στις μισθώσεις καταστημάτων στην Τσιμισκή

Οι εξελίξεις που τείνουν να αλλάξουν το σκηνικό στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Πολλά τα ακίνητα που θα βγάλουν οι τράπεζες προς πώληση.

Ο «αέρας» που άρχισε να «φυσάει» στις επαγγελματικές μισθώσεις, παράλληλα με τις κινήσεις των τραπεζών για την διάθεση ακινήτων που έχουν δεσμευμένα με «κόκκινα» πλέον δάνεια, φέρνουν αλλαγές στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλά είναι τα ακίνητα, καταστήματα όπως και ολόκληρα κτήρια, που πρόκειται στους επόμενες μήνες να αλλάξουν χέρια, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και καταγράφονται μετακινήσεις επιχειρήσεων επί της οδού Τσιμισκή και από την Τσιμισκή σε άλλους δρόμους του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Σε αυτό το περιβάλλον των ανακατατάξεων, προβληματισμό στους επαγγελματίες του real estate αλλά και σε επιχειρήσεις λιανικής προκαλεί η απαίτηση πολλών ιδιοκτητών για «αέρα» στις νέες επαγγελματικές μισθώσεις. Βεβαίως η άυλη εμπορική αξία, ο κοινώς λεγόμενος «αέρας», αποτελούσε συνήθη συναλλακτική πρακτική στα προ της κρίσης χρόνια, μία πρακτική που είχε ανεβάσει τα μισθώματα σε μεγάλα ύψη, ειδικά προ των ετών 2009-2010.

Από πέρυσι, δειλά – δειλά, ο «αέρας» άρχισε να επανεμφανίζεται στις νέες συμφωνίες. Πρόσφατα, όμως, τα μποφόρ των απαιτήσεων από πλευράς ιδιοκτητών ανέβηκαν σημαντικά, μέχρι του σημείου να ζητούνται ως και 10 ενοίκια ως αέρας, από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μισθώσουν κατάστημα στην Τσιμισκή.

Οι απαιτήσεις αυτές έχουν προβληματίσει την αγορά ακινήτων καθώς η αγοραστική κίνηση παραμένει αδύναμη λόγω κυρίως της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές. Γεγονός είναι ότι κατά τους θερινούς μήνες, η αγορά της Θεσσαλονίκης κάπως κινήθηκε από τον αυξημένο αριθμό τουριστών, αλλά ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα υποτονικός και η παράταση των εκπτώσεων δεν βοήθησε τις επιχειρήσεις λιανικής.

Με τους πολίτες δε, να έχουν μπροστά τους πολύμηνες επιβαρύνσεις από φόρους – φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων – ο εμπορικός κόσμος δεν προσδοκά τόνωση της αγοραστικής κίνησης μέχρι τις παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων.

Το άλλο στοιχείο που παρακολουθούν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με το asset management, είναι οι κινήσεις των τραπεζών καθώς αυτές επείγονται να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που βαρύνουν τους ισολογισμούς τους, βγάζοντας στο σφυρί και ακίνητα που έχουν δεσμευμένα, τέτοια μάλιστα υπάρχουν αρκετά και στην οδό Τσιμισκή, από καταστήματα μέχρι οικοδομές ολόκληρες.

Ήδη πέρυσι και φέτος καταγράφεται μία αύξηση, όχι μεγάλη, στα ενοίκια των καταστημάτων επί της Τσιμισκή που στο θεωρούμενο καλύτερο σημείο της, φτάνουν στα 110-120 ευρώ/τ.μ. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 5%-10% και φυσικά είναι τάση που εκδηλώθηκε μετά από πολλά χρόνια κάμψης της αγοράς.

Ωστόσο οι απαιτήσεις για υψηλές άυλες εμπορικές αξίες, που δεν δικαιολογούνται από την αγοραστική κίνηση και τους τζίρους των καταστημάτων, μπορούν να προκαλέσουν νέες στρεβλώσεις στις επαγγελματικές μισθώσεις, στο συγκεκριμένο δρόμο που διαχρονικά αποτελεί κριτήριο στάθμισης της αγοράς στο εμπορικό κέντρο της πόλης.