Skip to main content

Με ψηφιοποίηση διασώζεται το μοναδικό αρχείο της μονής Βλατάδων

Θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 80.000 ευρώ ο παγκόσμιος θησαυρός του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Έναν παγκόσμιο θησαυρό, το αρχαίο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών της μονής Βλατάδων ψηφιοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση (στην ουσία θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό μουσείο) του αρχείου, σώζοντας σπάνια ντοκουμέντα, μικροφίλμ και μοναδικά αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν το 96% των χειρογράφων του Αγίου Όρους. Το «μουσείο» θα δημιουργήσει η μονή Βλατάδων, καθώς όλο το υλικό βρίσκεται στο Ίδρυμα και για να συγκεντρωθεί χρειάστηκαν προσπάθειες 42 ετών.

Όπως τονίστηκε το αρχείο κινδυνεύει να καταστραφεί, επειδή το κτήριο του Ιδρύματος είναι παλιό και έχει υποστεί διάβρωση από την υγρασία.

Η ψηφιοποίηση και συντήρηση του αρχείου, δηλαδή η διάσωσή του, θα κοστίσει 80.000 ευρώ και μέσω του Ίντερνετ στο εξής θα είναι προσβάσιμο από όλο τον κόσμο.

Όπως είπαν τα στελέχη της Περιφέρειας στη συνεδρίαση τα μικροφίλμ έχουν διάρκεια ζωής 40 χρόνων και πλέον αυτό το διάστημα έχει παρέλθει.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είπε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «από εκείνες για τις οποίες διερωτώμαστε γιατί δεν τις κάναμε τόσα χρόνια. Πρέπει να φροντίσουμε να δείξουμε τι παρελθόν έχουμε και να το αξιοποιήσουμε».

Στο αρχείο περιλαμβάνεται υλικό από 15.000 ελληνικά χειρόγραφα του Αγίου Όρους, 3.500 της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, 3.500 της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι και 3.000 του Βατικανού.

Για την υλοποίηση του έργου θα συσταθεί κοινή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια και η Μονή Βλατάδων.

Η αντιπολίτευση πάντως εξέφρασε ενστάσεις τονίζοντας ότι θα μπορούσε η ψηφιοποίηση του αρχείου να ενταχθεί σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα κι όχι να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.