Skip to main content

Με τελεσίγραφο στη Μέρκελ ξεκόλλησε το σχέδιο σωτηρίας

«Συμφωνείς ή προχωράμε μόνοι μας», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλαν Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι στη γερμανίδα Καγκελάριο, σχετικά με τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Διαβάστε όλο το παρασ
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρασκήνιο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας NRC «Handelsblatt». Βασικοί πρωταγωνιστές στη συμφωνία ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι, αφού συμφώνησαν τους σχετικούς όρους με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, στη συνέχεια έστειλαν τελεσίγραφο στη Μέρκελ: «Συμφωνείς ή προχωράμε μόνοι μας», ήταν το σαφές μήνυμα της τριανδρίας στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το προσχέδιο της συμφωνίας Σαρκοζί-Μπερλουσκόνι-Τρισέ όριζε το επιτόκιο δανεισμού στο 5% έναντι των διμερών δανείων από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τη Γερμανία που ήθελε 6%. «Επιτόκιο υψηλότερο από το ποσοστό που ορίζει το "αυστηρό ΔΝΤ", αλλά πολύ λιγότερο από τα επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονοι, καθώς δεν ήθελαν να περιμένουν τους Γερμανούς, οι οποίοι καθυστερούσαν να λάβουν αποφάσεις ενόψει φυσικά και των εκλογών του Μαΐου στο εσωτερικό της χώρας.

Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι που θα πρόσφεραν δάνεια στη χώρα μας, δίνοντας χρονικό περιθώριο στη Μέρκελ. Όταν έμαθε η καγκελάριος για τη μυστική συμφωνία της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Τρισέ, συνειδητοποίησε ότι το ποσοστό που ζητούσε για το επιτόκιο ήταν υψηλό. Τότε, ο Γιουνκερ πρότεινε το 5%, εξηγώντας ότι δεν είναι τίποτα πάρα μία επιδότηση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πολλά ελληνικά ομόλογα, που διακρατούν οι γερμανικές τράπεζες.