Skip to main content

Με τιμές υπουργού η κηδεία του Κυριάκου Αμοιρίδη στη Θεσσαλονίκη (vid)

Στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη τελέστηκε η κηδεία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία παρουσία του υφ. Εξωτερικών, Ιωάννη Αμανατίδη.

Στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη, τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής η κηδεία του εκλιπόντος Κυριάκου Αμοιρίδη.

Ο Έλληνας πρέσβης κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τραγική φιγούρα η 95χρονη μητέρα του Κυριάκου Αμοιρίδη, η οποία τελικά παρέστη στην κηδεία. 

Τη μνήμη του πρέσβη τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ανάμεσα τους ο Δημήτρης Μάρδας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Σημειώνεται ότι για εμπλοκή στη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη κατηγορείται η πρώην 40χρονη σύντροφος του, Φρανσουάζ.

Επικήδειος

Τη βαθιά θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια του Υπουργείου Εξωτερικών και σύσσωμης της ελληνικής διπλωματίας μετέφερε στους οικείους του εκλιπόντος Έλληνα Πρέσβεως στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ στην νεκρώσιμη ακολουθία, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στον επικήδειο λόγο «στην αξιόλογη υπηρεσιακή σταδιοδρομία [του εκλιπόντος, που] αντανακλά μέρος μόνο των υπηρεσιακών του αρετών και των προσωπικών του χαρισμάτων».

Σε κλίμα συγκίνησης, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «προσωπικά, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω ο ίδιος την αίσθηση καθήκοντος, τις οργανωτικές ικανότητες και τον άρτιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, στο πλαίσιο της αρμονικής συνεργασίας μας, κατά τη διοργάνωση της «Διεθνούς Διάσκεψης για το Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», τον Οκτώβριο του 2015».

«Η συμβολή του, ως Γενικού Συντονιστή, υπήρξε καίρια για την ουσιαστική επιτυχία της Διάσκεψης και τη διεθνή προβολή της χώρας μας. Για όλους εμάς, ο Κυριάκος Αμοιρίδης συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου», κατέληξε ο κ. Υφυπουργός.

 

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας ο Κ. Αμοιρίδης υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα» έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα του προς τον Κυριάκο Αμοιρίδη.

«Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, υπήρξε επίσης η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.

Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα γενικά προξενεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας» συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ.