Skip to main content

Με την αμυντική διπλωματία θα βρεθούμε απολογούμενοι και στο Σκοπιανό

Πάντα, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, ακολουθούμε τα γεγονότα, ποτέ δεν προπορευόμαστε, και βρισκόμαστε σε θέση άμυνας...

Η ευθυνοφοβία κυρίως, για ορισμένους η υπέρμετρη βεβαιότητα στις ικανότητες που νομίζουν ότι έχουν, οι κομματικές τοποθετήσεις, αλλά και για άλλους η τάση να εκμεταλλεύονται το ΥΠΕΞ για προσωπικές δημόσιες σχέσεις, έχει φέρει την Ελλάδα σε κατάσταση διπλωματικής υστέρησης.

Πάντα, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, ακολουθούμε τα γεγονότα, ποτέ δεν προπορευόμαστε, και βρισκόμαστε σε θέση άμυνας, απολογούμενοι επειδή ο αντίπαλος έχει ήδη επιτύχει να διαμορφώσει στο διεθνές κοινό την γνώμη ότι ο αδικών είναι αδικούμενος. Αυτό διαπιστώνεται καθαρά στο Αιγαίο, όπου σύμπαντες οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για διαφορές που έχουν οι Έλληνες με τους Τούρκους στο Αιγαίο.

Για κάποια χρόνια, υποστηρίζαμε ότι η μόνη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Όμως, για κακή μας τύχη, εξωθεσμικά κέντρα ήθελαν στην εξουσία τον Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι επισήμως αναγνώρισαν την ύπαρξη πολλών διαφορών, τις οποίες υποτίθεται θα επιλύαμε με τα ΜΟΕ.

Πάντοτε, βεβαίως, η ανάμιξη των συμμάχων μας σε περιόδους εντάσεων, είναι ταυτόσημη: «Βρείτε τα μεταξύ σας». Κι αυτό το αποδεχθήκαμε. Ποτέ, μα ποτέ στις επιθετικές εξάρσεις των Τούρκων, δεν απαντήσαμε με μια επίσημη επίσκεψη στην Ίμβρο ή Τένεδο, ούτε βεβαίως απαιτήσαμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, που κάνει λόγο για ελληνική αυτοδιοίκηση.

Τα ίδια θα πάθουμε και με τα Σκόπια. Χρόνια φωνάζω, και τώρα περισσότερο, αφού φαίνεται πως έπιασαν τόπο οι πιέσεις αμερικανικών κέντρων περί τον Σόρος, να αποδεχθούμε συμφωνία, με περισσότερες υποχωρήσεις, αυταρεσκόμενοι αλλά και παραπλανώντας τον λαό, ότι αν αλλάξουν κάποια άρθρα στο σκοπιανό Σύνταγμα, θα εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός τους, ενώ και μόνον η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας σε ένα σύμφυρμα λαϊκών ομάδων στο γειτονικό κράτος, υποδηλοί τον αλυτρωτισμό.

Μάλιστα δε, αφήνοντας επί ένα χρόνο τους Σκοπιανούς να αλωνίζουν τα διεθνή φόρα, και αναγνωρίζοντας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι είναι και αυτοί Μακεδόνες, ήρθε η ώρα να γευθούμε την πικρή κατάληξη των ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων.

Οι Σκοπιανοί, έχουν θέσει εξ αρχής μια κόκκινη γραμμή στο θέμα της εθνότητας, έχουν πείσει την διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και τους αλλοδαπούς πολιτικούς για την ορθότητα της στάσης τους, κι εμείς θα εμφανιστούμε ως οι "κακοί" της υπόθεσης. Διότι, ο κάθε αλλοδαπός θα ρωτήσει πώς γίνεται να τους αρνείστε την μακεδονική εθνότητα, ενώ αναγνωρίζετε το κράτος τους ως Μακεδονία, έστω και τμήμα της;

Οι Σκοπιανοί, ασκώντας επιθετική διπλωματία απαιτούν από εμάς, και θα έχουν σύμμαχο το διεθνές κοινό, να σεβαστούμε αυτό που δεν σέβονται εκείνοι. Γράφει ο διεθνής Τύπος: «Αισιόδοξος για λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, υπό την προϋπόθεση να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ».

Συμφώνως προς την συνέντευξη που έδωσε ο Ν. Κοτζιάς στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", στην οποία αναφέρθηκα εχθές, για την Αθήνα δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη λύση με ημίμετρα και επίσης θεωρεί τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας επίσης αλυτρωτισμό, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει με γνώμονα τον σεβασμό στην αλήθεια, στην ιστορία, στη γεωγραφία και την ειρηνική συνύπαρξη των εθνών.

Θα μείνει σταθερός στην άποψη αυτή ο Ν. Κοτζιάς; Αλλά και πώς θα πείσει την διεθνή κοινή γνώμη για την ορθότητα της δικής μας άποψης, ενώ ήδη έχει διαμορφωθεί αντίθετη, λόγω της λανθασμένης πολιτικής μας;