Skip to main content

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του πογράμματος

Η άφιξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου και οι συναντήσεις με Τσίπρα και Τσακαλώτο. Κλείνει το μνημόνιο και ανοίγει η περίοδος της στενής εποπτείας.

Με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα, θα επισφραγιστεί η συμφωνία- σταθμός στο Eurogroup του Λουξεμβούργου και τα τελικά βήματα προς την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται από το naftemporiki.gr, έως τις 21 Αυγούστου μένουν αρκετά να γίνουν, ενώ ακόμη περισσότερα περιμένουν την κυβέρνηση την επομένη της εξόδου, αφού καλείται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί σε ένα καθεστώς αυστηρής εποπτείας. 

Τα της επόμενης ημέρας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που καταφθάνει αύριο, Δευτέρα, στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η εποπτεία δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο διαμηνύει, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος. 

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης ακόμη μία συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), η οποία και θα προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Σε αυτό αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας». Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέπουν το δανεισμό μέσω έκδοσης ομολόγων. 

Επί τάπητος στο EWG και το Eurogroup, που θα ακολουθήσει και η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο στα πρώτα συμπεράσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα, αναγνωρίζει τη μεσοπρόθεση βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά αμφισβητεί τη μακροπρόθεσμη. Η τελική έκθεση του Ταμείου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου. 

Ο διεθνής οργανισμός, που θα «μείνει» στην Ελλάδα, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, ζητεί ουσιαστικά από τους Ευρωπαίους να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους να επανεξετάσουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το 2032. Επισημαίνει δε σε όλους τους τόνους τους τελευταίους μήνες την ανάγκη για αλλαγή στο μίγμα πολιτικής. 

Οι συζητήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της αναβάθμισης από τον S&P και τον DBRS, που έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην αγορά ομολόγων, αλλά και εν αναμονή των αξιολογήσεων από Fitch και Moody's, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.