Skip to main content

Με το «Downsizing» του Πέιν ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του χώρου του κινηματογράφου όπως οι Ντάρεν Αρονόφσκι, Τζορτζ Κλούνεϊ και Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας, χολιγουντιανές παραγωγές, πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών και τολμηρές ανεξάρτητες συμμετοχές, περιλαμβάνει το επίσημο διαγωνιστικό και τα υπόλοιπα τμήματα του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ξεκινάει στις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το «Downsizing», το νέο φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ - μια κοινωνική σάτιρα σ'ένα μακρινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συρρικνωθούν στο 1/8 του μεγέθους τους, ώστε να καταναλώνουν λιγότερο για να μπορούν να επιβιώσουν σ' έναν κόσμο όπου τα αποθέματα εξαντλούνται. Με το «Downsizing», ο Αλεξάντερ Πέιν διεκδικεί για πρώτη φορά τον «Χρυσό Λέοντα», έχοντας να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις νέες ταινίες των Ντάρεν Αρονόφσκι, Τζορτζ Κλούνεϊ, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Αμπντελατίφ Κεσίς, που διαγωνίζονται επίσης για το μεγάλο βραβείο της φετινής διοργάνωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από ελληνικής πλευράς, παγκόσμια πρεμιέρα στην 74η Μόστρα θα κάνει η «8η Ηπειρος», η τρίτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που θα προβληθεί στις ειδικές προβολές του τμήματος των «Οριζόντων» («Orizzonti»). Μάλιστα, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει διπλή παρουσία στη φετινή διοργάνωση, καθώς είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής «Lion of the Future» που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα. Στο ίδιο τμήμα («Orizzonti»), το ελληνικό ενδιαφέρον έλκει και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία: το «Astrometal» του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, με τους Μιχάλη Σαράντη, Θάλεια Παπακώστα και Γιάννη Νιάρρο.

Ειδικότερα, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους, το πολυαναμενόμενο «mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η νέα τανία του Τζορτζ Κλούνεϊ με τίτλο «Suburbicon» (σε σενάριο των αδερφών Κοέν), το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (μια ρομαντική monster movie στη Νέα Υόρκη του Ψυχρού Πολέμου), αλλά και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με την ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.