Skip to main content

Με το ευρώ η Ελλάδα δεν θα συνέλθει ποτέ, λέει ο Σόρος

Ο αμερικανός επενδυτής, Τζ. Σόρος τόνισε ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν θα αποτελέσει ποτέ ενδιαφέροντα τόπο επένδυσης.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά όσο παραμένει στην Ευρωζώνη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Τζόρτζ Σόρος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο αμερικανός επενδυτής τόνισε ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν θα αποτελέσει ποτέ ενδιαφέροντα τόπο επένδυσης ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.  

«Όχι, όσο η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική» απάντησε ο κ. Σόρος, όταν ερωτήθηκε αν η Ελλάδα θα αποτελούσε ενδιαφέροντα τόπο επένδυσης.

«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009 η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει υψηλό τίμημα» είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Σόρος, και συνέχισε: «Της ζητήθηκε να καταβάλλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν και πάλι όρους που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο επενδυτής αναφέρθηκε και στις ομοιότητες μεταξύ της Ελλάδας και της Ουκρανίας. «Ο ουκρανικός πληθυσμός κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως οι Ευρωπαίοι δίνουν στο Κίεβο πολύ λίγα χρήματα κάνοντας το ίδιο λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η “παλιά“ Ουκρανία έμοιαζε με την “παλιά“ Ελλάδα. Ολιγάρχες είχαν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι επιδίωκαν τον προσωπικό πλουτισμό» δήλωσε ο κ. Σόρος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι άνθρωποι της «νέας» Ουκρανίας επιθυμούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να τους βοηθήσει η Ευρώπη.