Skip to main content

Νέες ευκαιρίες προβολής για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο cloud

Μία δωρεάν παροχή για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το πρότυπο GS1. Τα barcodes θα πληροφορούν και για τα προϊόντα.

Από τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους, δωρεάν, τη δυνατότητα να προβληθούν στη διεθνή αγορά, να προβάλλουν και τα προϊόντα τους, στο cloud των GS1 προτύπων, στο νέφος των barcodes.

Όπως είπε ο κ. Δημήτριος Χρήστου, διευθυντής Μarket Development του GS1 Association Greece, ο διεθνής οργανισμός διαχείρισης και ανάπτυξης προτύπων για την εφοδιαστική αλυσίδα, του οποίου η Ελλάδα είναι ένα από 112 μέλη, πρόκειται πολύ σύντομα να θέσει στη διάθεση των εταιρειών μία πάρα πολύ σημαντική υπηρεσία για την αναγνώριση προϊόντων αλλά εμμέσως και την προβολή τους.

Μέχρι και σήμερα, όπως είπε ο κ. Χρήστου από το βήμα του Export Summit VI του ΣΕΒΕ, το barcode πάνω σε ένα προϊόν δίνει πληροφορία μόνο για την εταιρεία- κατασκευαστή, που δεν είναι πλέον αρκετή για τους μεγάλους των ηλεκτρονικών πωλήσεων, όπως e-bay, Alibaba, Amazon, Google. Το επόμενο λοιπόν βήμα του GS1, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη χρήση του cloud, θα είναι το GS1 Cloud, που θα δίνει πληροφορίες και για τα προϊόντα  όπως π.χ. ετικέτες, περιγραφές κ.αλ., όπως και τη φωτογραφία τους.

Το GS1 Cloud, βγαίνει στον... αέρα από τον Σεπτέμβριο με τρεις λειτουργίες, αρχίζοντας από την πρώτη, το «check», που θα διαπιστώνει τον έγκυρο ή μη κωδικό του προϊόντος.

Ακολουθεί η δεύτερη λειτουργία, η «view», ενώ η τρίτη λειτουργία, η «explore», θα είναι και η σημαντικότερη αφού θα επιτρέπει την αναζήτηση ενός προϊόντος στο cloud.

Το GS1 Cloud μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο από τελωνειακούς και τους ράμπο των οικονομικών ελέγχων, αλλά οπωσδήποτε είναι και ένα πολύ δυναμικό εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων.

Στην πρώτη φάση του προτύπου στο cloud, θα περιλαμβάνονται ανά προϊόν 7 πεδία, ενώ στην επόμενη φάση που θα έχει περισσότερο χαρακτήρα Β2C, τα πεδία θα μπορούν να είναι έως και 30 στον αριθμό, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα θέλουν να δώσουν οι εταιρείες για τα προϊόντα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τις 4.000 ελληνικές εταιρείες κάνουν χρήση του GS1, καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή στον οργανισμό, έχοντας barcodes σε μία ποικίλη βεντάλια προϊόντων, από 10 ανά εταιρεία μέχρι και μερικές εκατοντάδες.