Skip to main content

Με το Vegiterraneo τα κηπευτικά της Κρήτης ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Η ένωση συνεταιρισμών της Κρήτης που εντάχθηκε σε Κοινοτική δράση για την προώθηση των πωλήσεων κηπευτικών σε εξωτερικό αλλά και Ελλάδα.

Ένα cluster αγροτών από την Κρήτη, με το Vegiterraneo, μπαίνει στο δεύτερο γύρο ενός Κοινοτικού προγράμματος για να συστήσει και να προωθήσει τα μεσογειακά κηπευτικά σε αγορές της Ευρώπης, αλλά και για να τα φέρει πιο κοντά στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Για την προσπάθεια του Vegiterraneo μίλησαν στη Voria.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΝΟΤΟΣ, από την Ιεράπετρα, κ. Αντώνης Πλεξουσάκης και ο κ. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Α.Σ. ΚΑΜΙΡΟΣ, επίσης από την Ιεράπετρα.

Όπως εξηγούν οι δύο συνεταιριστές, οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης, φέτος τον χειμώνα – όταν δηλαδή είναι στο φόρτε τους οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες- υπέστησαν μεγάλες ζημίες λόγω των απεργιών των ναυτεργατών μα και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.  Σε αυτές τις δύο αιτίες οφειλόταν και η απώλεια πωλήσεων στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν ευκολότερο για τους εμπόρους να προμηθευτούν κηπευτικά από την Τουρκία, τομάτες από την Αλβανία.

Το Vegiterraneo, από την 1η Απριλίου 2017 μπήκε στον δεύτερο κύκλο υλοποίησής του, που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου 2020.

Στο cluster, μετέχουν έξι συνεταιρισμοί, μία ομάδα παραγωγών και μία εταιρεία, όλοι με έδρα Κρήτη και δραστήριοι εξαγωγικά. Πρόκειται για τους Α.Σ. Ανατολή, Α.Σ. Τυμπακίου, Α.Σ. Νότος, Α.Σ. Κουντούρας, Α.Σ. Ψαρής, Α.Σ. Κάμιρος, την Ο.Π. Φαλάσσαρνα και την Στ. Κομπογεννητάκης &Σια Ο.Ε.

Στην πρώτη φάση του Προγράμματος, τα μέλη του Vegiterraneo, προώθησαν τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε Βουλγαρία, Πολωνία και Ελλάδα με θετικά αποτελέσματα εμπορικά, αλλά με κυριότερο όφελος την συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών. Στη δεύτερη φάση του Vegiterraneo οι αγορές στόχοι είναι: Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα και Τσεχία.

Το ισχυρό χαρτί των συνεταιρισμών είναι η δυνατότητα που έχουν να εφοδιάζουν τις αγορές με κηπευτικά, εκτός εποχής. Από τα κηπευτικά κυρίως εξάγονται οι πιπεριές, τα αγγουράκια, οι τομάτες και οι μελιτζάνες, αν και το ποσοστό που βγαίνει στις αγορές του εξωτερικού δεν ξεπερνάει το 30%-35% (κυρίως σε αγγούρια και πιπεριές), επειδή «στο διάστημα από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο θα πρέπει να φάει και η Ελλάδα», όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Εν τούτοις, περιθώρια αύξησης της παραγωγής των θερμοκηπιακών κηπευτικών υπάρχουν και μάλιστα για προϊόντα που διαθέτουν πιστοποιήσεις, από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση και τη διακίνηση.  Η προσπάθεια αυτή όμως, για μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές δυναμιτίζεται, όπως υποστήριξαν οι Κρήτες συνεταιριστές, από την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική που ακολουθεί το κράτος απέναντι στους αγρότες, παρότι θέλει να υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηριχτεί στη δυναμική πρωτογενή παραγωγή.