Skip to main content

Με τουρκική παρουσία η επέτειος των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Πιο διευρυμένος, διαβαλκανικός (με την παρουσία και της Τουρκίας) και πιο λαμπρός θα είναι ο εορτασμός που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους
Υπό τη μέριμνα του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και με το μήνυμα «όχι πια πόλεμοι» θα εορταστεί η επέτειος των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης το 2012 από τους Τούρκους και με την παρουσία εκπροσώπων από τις χώρες των βαλκανίων και την Τουρκία. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός  Εσωτερικών, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, μετά τη σύσκεψη που είχε με 64 τοπικούς φορείς και γνωστοποίησε την πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την επέτειο της 100ετίας, η οποία θα είναι το 2012 πιο διευρυμένη και πιο λαμπρή από τον εορτασμό που γίνεται κάθε χρόνο.

Για το αν θα τεθούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης υπό την ομπρέλα της κυβέρνησης, η κυρία Τζάκρη ξεκαθάρισε ότι θα είναι δυο διακριτές εκδηλώσεις, δεν ταυτίζονται. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει την πόλη , αναγνωρίζοντας την αξία και την ιστορική συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας, διοργανώνοντας θεματικές και διαχρονικές εκθέσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στην πόλη», σημείωσε η υπουργός. 

Για τη σύσκεψη είπε ότι ήταν μια ενημερωτική σύσκεψη, όπου η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τις απόψεις της για το πλαίσιο του εορτασμού και θα ακολουθήσουν και άλλες. Τόνισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το γεγονός αυτό και θα έχει τη μέριμνα για την κατάρτιση και της επιτροπής αξιολόγησης, αλλά και μιας επιτροπής από διεθνείς προσωπικότητες που θα συνδράμουν στον εορτασμό το 2012.

«Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, για να δούμε τη διαβαλκανική προοπτική της ίδιας μας της χώρας και πολύ περισσότερο του χώρου της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης. H κυβέρνηση προτίθεται να προσκαλέσει και την Τουρκία να λάβει μέρος στην φιλειρηνική εκδήλωση χαράς. Το μήνυμα της εκδήλωσης θα είναι ποτέ πια πόλεμοι», σε διαβαλκανικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε ένα γεγονός σε μια εθνική μας επιτυχία, θέλοντας να δείξουμε ότι δεν είμαστε πολεμαχαρείς», είπε και πρόσθεσε:

«Αποτείουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Σε κάθε περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου εχθροί και φίλοι γίναμε σοφότεροι σήμερα. Για μας τα 100 χρόνια ελεύθερης ζωής της Θεσσαλονίκης είναι πάνω απ’όλα ένας ύμνος για την πόλη και προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε».

Οι επόμενες συσκέψεις, πρόσθεσε, θα είναι συναντήσεις εργασίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα πετύχει, γιατί εξετάστηκαν όλοι οι παράμετροι και τα κριτήρια της πρωτοβουλίας αυτής.

Τα κριτήρια είπε ότι θα τα εξειδικεύσει σε μια άλλη διαβούλευση με τους φορείς. Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε δυο τομείς: στον εθιμοτυπικό, που αφορά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης και την τιμή που αποδίδεται για την 28η Οκτωβρίου και το πρόγραμμα που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά  στους ακόλουθους τομείς: Πρώτος τομέας αφορά τα δρώμενα του 1912, ο δεύτερος τομέας  σχετίζεται με τη διαδρομή 100 ετών της πόλης από το 1912 μέχρι το 2012 . Ο τρίτος τομέας δράσης σχετίζεται με μια διαδικτυακή πρωτοβουλία που απευθύνεται παγκόσμια σε νέους και θα έχει ως θέμα πως οραματίζονται οι νέοι το μέλλον αυτής της πόλης σε ψηφιακό επίπεδο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι ομάδες δράσης θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι πλήρεις, κοστολογημένες και θα προκύψουν μετά τη συνεργασία τους με όλους τους φορείς.
Στις ομάδες θα συμμετέχουν θεματικά όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη και υπάγονται σε ένα συλλογικό όργανο διαβούλευσης και θα βρίσκονται σε διαδραστική σχέση με την επιτροπή αξιολόγησης.
Οι φορείς που θα μετάσχουν ένα μεγάλο κομμάτι είναι αυτοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού, ένα άλλο τμήμα είναι οι φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Άμυνας, όπως το Πολεμικό Μουσείο, οι φορείς υπό το υπουργείο Παιδείας, φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εξωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από τρεις κατευθύνσεις: το θεσμό των χορηγιών,
τον κωδικό 60 από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά τις πολιτιστικές δραστηριότητες και έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της περιφερειάρχη κυρίας Λιονή, το ΕΣΠΑ και τα έσοδα που θα προκύψουν από κάποιες δραστηριότητες.


Κατ΄εντολή του πρωθυπουργού, τόνισε, θα αποφευχθεί οποιαδήποτε σπατάλη. Εξήγησε επειδή το 2012 σημειολογικά συμπίπτει και με την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Η κυρία Τζάκρη ήταν κατηγορηματική ότι λόγω της προσπάθειας αυτής «δεν χωρούν δεξιώσεις, δημόσιες σχέσεις, μιλάμε για λίγες λιτές εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και θα συμβάλλουν στην προβολή του διεθνούς χαρακτήρα της πόλης. «Στόχος μας, συμπλήρωσε,  είναι η διεθνής προβολή της χώρας, γι΄ αυτό θα είναι στενή η συνεργασία μας με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και αναμένουμε να λάβει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση προβολής της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικού προορισμού το έτος 2012.

Φιλειρηνική εκδήλωση χαράς

Όσον αφορά αν προκύψουν αντιδράσεις για την πρόσκληση εκπρόσωπου από την τουρκική κυβέρνηση για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, η κυρία Τζάκρη επεσήμανε ότι πρόκειται για φιλειρηνική εκδήλωση χαράς και το μήνυμα που πρέπει να βγει από την εκδήλωση αυτή είναι ποτέ πια πόλεμοι με πρωταγωνιστικό ρόλο των νεολαιών. Κατά τη γνώμη της στις εκδηλώσεις χωρούν όλοι οι πρωταγωνιστές των βαλκανικών πολέμων.

Για τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δυο ξεχωριστά γεγονότα. Η συμπλήρωση των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο ένα τοπικό γεγονός, είναι ένα μείζον υπερτοπικό γεγονός, πανελλήνιας εμβέλειας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει και οφείλει να οργανώσει εκδηλώσεις, για να τιμήσει τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τιμά το γεγονός αυτό με τις εκδηλώσεις που θα αναλάβει και η κυβέρνηση θα εκφράσει τη χαρά της, αν έχει ο δήμος ένα δικό του πρόγραμμα. Επανέλαβε ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί και ο χώρος αυτός δεν είναι για να εκφραστεί πνεύμα ανταγωνισμού και κατά τη γνώμη της πρέπει να αποφευχθούν δηλώσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας εντυπώσεων.

Ο νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της υφυπουργού και του δημάρχου πριν ένα χρόνο. Ωστόσο εξέφρασε και τις επιφυλάξεις δηλώντας ότι «δυστυχώς διατυπώνονται πολλά λόγια. Θα φθάσουμε στο 2012 και ακόμη θα λέμε προτάσεις, πρέπει να τρέξουμε, να καλύψουμε το χρόνο, μακριά από τα κόμματα γιατί είναι διατοπικό και οικουμενικό το θέμα.» «Αν μείνουμε μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, υποστήριξε ο κ. Ψωμιάδης. Κατά τον κ. Ψωμιάδη ο εορτασμός θα πρέπει να έχει ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό χαρακτήρα και να θυμίζει Μακεδονία.

Επικάλυψη εκδηλώσεων;

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι ο δήμος από το 2009 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία συσκέψεων για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Στις συσκέψεις συμμετείχαν 64 φορείς και απέστειλαν 180 προτάσεις. Ο δήμος, τόνισε, βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής και του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για να επιλεγεί λογότυπος των εκδηλώσεων. Σήμερα δεχθήκαμε την πρόσκληση της υφυπουργού και εξέφρασε την πίστη η κυβέρνηση να συνδράμει στις εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών.

Προοιωνίζεται μια επικάλυψη των εκδηλώσεων, καθώς η κυβέρνηση δια της υφυπουργού κυρίας Τζάκρη ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για διακριτές εκδηλώσεις και ο δήμαρχος ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς. Εμείς πάντως υποστηρίζουμε οι εκδηλώσεις από όποιον φορέα και αν διοργανώνονται, πρέπει να έχουν έναν στόχο την προβολή της πόλης και την τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.