Skip to main content

Με τρεις αλλαγές έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ για να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Ποιες προτάσεις συζήτούνται με την τρόικα.

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο ως και τον Φεβρουάριο 2016 θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ (όσα και φέτος).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αλλά με αλλαγές στους συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι προτάσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, για τις αλλαγές συζητούνται ήδη με την τρόικα, η οποία ζητεί (μέσω της λίστας των προαπαιτουμένων) να ψηφιστεί ο νόμος το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε ο φόρος να υπολογιστεί από το Taxis, να καταλογιστεί στους φορολογουμένους και να καταβληθεί η πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι κύριες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι εξής:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του

Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% ως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου.

Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. ως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 ως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ.

Για αυτή την κατηγορία ακινήτων οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 ως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμη και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Οι ιδιοκτήτες με επιστολή τους στον κ. Αλεξιάδη ζητούν τη μόνιμη καθιέρωση μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,50 για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

Επίσης προτείνουν στην κατηγορία αυτή να συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο όσα κτίσματα είχαν κάποτε ηλεκτροδοτηθεί, αλλά και όσα αποπερατωμένα ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν.

Επίσης ζητούν ειδική ρύθμιση (εξαίρεση) για τα κτίρια γραφείων που είναι κενά τόσο στην Αθήνα όσο και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.