Skip to main content

Μέχρι 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»

Το πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους start-up επιχείρηση σε ηλικία 15-17 ετών.

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις-εγγραφές στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Πρόκειται για το πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους start-up επιχείρηση σε ηλικία 15-17 ετών. Η συμμετοχή δεν έχει κανένα κόστος για τα σχολεία και τα παιδιά, ενώ η διαδικασία είναι απλή. Ένας καθηγητής από το ενδιαφερόμενο Γυμνάσιο-Λύκειο –δημόσιο ή ιδιωτικό- μπαίνει στην ιστοσελίδα του μη-κερδοσκοπικού ΣΕΝ/JA Greece (http://www.senja.gr) και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» για τις τάξεις Γ’ Γυμνασίου, Α & Β Λυκείου (http://sen-programs.senja.gr).

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δέχονται την αίτηση, επικοινωνούν με τον καθηγητή και του προωθούν το εκπαιδευτικό υλικό που είναι ειδικά μελετημένο για να κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών και χρησιμοποιείται σε 122 χώρες, όπου λειτουργούν παραρτήματα του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide.

Το έργο του καθηγητή συνδράμει και ένας εθελοντής - στέλεχος επιχείρησης που εξηγεί στα παιδιά τα πιο σωστά βήματα για να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται εντός ή εκτός του βασικού σχολικού προγράμματος.

Επαγγελματικές δεξιότητες

Η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα και με τους τομείς που θα επιλέξουν μέσα στην εταιρεία (παραγωγή, πληροφορική, μάρκετιγκ, διαφήμιση, οικονομικά, δημόσιες σχέσεις, πωλήσεις) βοηθά τα παιδιά να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, να σχετιστούν ουσιαστικά με άλλα παιδιά και επαγγελματίες και να αποκτήσουν απαραίτητες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με στατιστικές του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide –μέλος του οποίου είναι το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece- η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών κατά 40%. Τα παιδιά έχουν 143% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, ενώ το 62% των αποφοίτων φθάνει σε διευθυντικές θέσεις.

Αύξηση συμμετοχής

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Κατά την περυσινή σχολική χρονιά δημιούργησαν τη δική τους μαθητική εταιρεία 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, από αστικές περιοχές αλλά και την ελληνική ύπαιθρο. Οι 120 προτάσεις παρουσιάστηκαν σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι 10 ομάδες που ξεχώρισαν διαγωνίσθηκαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2017».

Η νικήτρια ομάδα «Watch Out», από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης εντυπωσίασε στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe στις Βρυξέλλες με την κοινωνική της επιχείρηση, τη συσκευή εντοπισμού εμποδίων στο ύψος της κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές όπως η MetLife και η Citi αλλά και σημαντικοί εθνικοί φορείς, όπως η Εθνική Τράπεζα, αλλά και άλλες 60 επιχειρήσεις, είναι δίπλα στο ΣΕΝ/JA Greece χρηματοδοτώντας το έργο του αλλά και προσφέροντας έμπειρα στελέχη τους να εργαστούν ως εθελοντές στις σχολικές τάξεις και να μεταφέρουν στα παιδιά τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους από τις προκλήσεις και τα οφέλη της επιχειρηματικότητας.