Skip to main content

Μέγα σκάνδαλο με αυτοκίνητα της Volkswagen στις ΗΠΑ

Η γερμανική εταιρεία εξαπατούσε με κόφτη ρύπων, στις δοκιμές, των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της, στις ΗΠΑ. Ανακαλούνται ως 500.000 οχήματα.

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους ξέσπασε για τη Volkswagen, το οποίο καταφέρνει βαρύ πλήγμα, οικονομικό αλλά και αξιοπιστίας, για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η VW κατηγορείται  από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ ότι τοποθέτησε μια συσκευή-«κλέφτη» σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, προκειμένου να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές καυσαερίων.

Το αποτέλεσμα ήταν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της VW να περνούν τα τεστ με πολύ καλές επιδόσεις, με τη διαφορά ότι η  αποδοτικότητά τους μειωνόταν στις κανονικές συνθήκες οδήγησης.
Η συσκευή ανιχνεύει το αυτοκίνητο όταν περνάει δοκιμές και ρυθμίζει στο μέγιστο τον έλεγχο των ρύπων, όχι όμως και στο δρόμο.

Σύμφωνα με την αμερικανική EPA, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, αέριο που προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.

Ηδη έχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα. Έχει εκτιμηθεί ότι θα ανακληθούν σχεδόν 500.000 αυτοκίνητα της VW, ενώ η εταιρεία δια στόματος του επικεφαλής της, Μάρτιν Βιντερκόρν, αποδέχθηκε το «λάθος» της.
Υπολογίζεται ότι η ανάκληση θα κοστίσει στον κατασκευαστή έως και 16 δισ. ευρώ, με την ΕΡΑ να λέει ότι «Στη VW μπορεί να επιβληθούν αστικές ποινές και ασφαλιστικά μέτρα για τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορείται».

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχει θέμα και για αυτοκίνητα που πωλούνται εκτός ΗΠΑ.

Το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και προκάλεσε αντιδράσεις και σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί μεγάλη δύναμη για την εξαγωγική γερμανική βιομηχανία.