Skip to main content

Μεγάλες απώλειες εσόδων από τις κλοπές νερού στη Μυγδονία

Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των νοικοκυριών σε Λητή, Δρυμό και Μελισσοχώρι παίρνει νερό από το δίκτυο, πριν αυτό περάσει από τον μετρητή

Τις 400.000 ευρώ ετησίως αγγίζει η απώλεια εσόδων για τον δήμο Ωραιοκάστρου από τις κλοπές στο δίκτυο ύδρευσης από τους δημότες της Μυγδονίας.

Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των νοικοκυριών σε Λητή, Δρυμό και Μελισσοχώρι παίρνει νερό από το δίκτυο, πριν αυτό περάσει από τον μετρητή.

Το θέμα προκαλεί πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου. «Αυτό γίνεται κατά κόρον και δυστυχώς είναι πολύ οι συμπολίτες μας που έχουν καταφύγει σε αυτή την μεθόδευση, ληστεία. Γίνονται προσπάθειες, οι οποίες έχουν μικρό αποτέλεσμα», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Όπως ανέφερε, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, στο εξής ο υπάλληλος της  Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυγδονίας (ΔΕΥΑΜ) σε κάθε μέτρημα του νερού θα ελέγχει εάν υπάρχει κάποια «διαρροή». «Δεν μπορεί ένας δημότης να πληρώνει μόνο 35 ευρώ και να έχει έναν μεγάλο κήπο», σημείωσε ο κ. Γαβότσης, κάνοντας λόγο για διαφυγόντα κέρδη.

Κάλεσε όσους γνωρίζουν να αναφέρουν ποιοι δημότες έχουν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Όπως εξήγησε ο κ. Γαβότσης όταν μπροστά από το σπίτι σου περνάει αγωγός της αποχέτευσης, οφείλεις ο πολίτης να συνδεθεί και ακόμα και εάν δεν το κάνει, οφείλει να πληρώσει.

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για μια σειρά μελετών για το δίκτυο αποχέτευσης στον δήμο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον Σεπτέμβριο θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για την ποιότητα και ποσότητα νερού στην Μυγδονία. Η μελέτη πραγματοποιείται από τη δημοτική αρχή και μέσω αυτού του έργου θα δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της Μυγδονίας.

Παράλληλα, η ΕΥΑΘ Παγίων εκπονεί μελέτη, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για την πόλη του Ωραιοκάστρου. Αυτά τα δύο έργα είναι αλληλένδετα με ένα έργο πυροπροστασίας, για το οποίο αξιοποιήθηκαν πέντε γεωτρήσεις στα ορεινά της πόλης του Ωραιοκάστρου. Ο κ. Γαβότσης εκτιμά ότι με τις τρεις αυτές ενέργειες από το 2018 θα εμπλουτιστεί και θα βελτιωθεί η ποιότητα νερού στην περιοχή της Μυγδονίας, η οποία έχει ημερήσια κατανάλωση 2.000 – 2.500 κυβικά νερού. «Η ΕΥΑΘ έχει αναφέρει ότι θα δώσει με τη μελέτη στο Ωραιόκαστρό 3.500 κυβικά νερού, εκ των οποίων τα 1.500 θα δοθούν μέσω του αγωγού πυροπροστασίας στην περιοχή της Μυγδονίας», σημείωσε ο δήμαρχος.

Εκ νέου υποψήφιος ο Αστέριος Γαβότσης για τον Δ. Ωραιοκάστρου

Το δημαρχιακό θώκο Ωραιοκάστρου θα διεκδικήσει εκ νέου ο Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος θα προχωρήσει σε ανανέωση της δημοτικής του ομάδας. Αν και όπως είπε, στους δημοσιογράφους, η ομάδα του είναι ενωμένη, χρειάζεται ανανέωση και ήδη για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει επαφές. «Υπάρχουν ήδη συζητήσεις με πρόσωπα, δεν είναι όμως ώρα για ανακοινώσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, τα οποία, όμως, έχουν υποστεί μια απόσβεση των κραδασμών», υπογράμμισε. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν χρειαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχήμα διοίκησης.

Ο κ. Γαβότσης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, εκτίμησε ότι οι ενέργειές του θα λειτουργήσουν θετικά ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Σημείωσε, όμως, ότι στοχοποιήθηκε για δηλώσεις που έκαναν άλλοι. «Χρεωθήκαμε ένα πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν το χειρίστηκε σωστά. Το χρεώθηκαν οι δήμοι και μάλιστα όχι όλοι. Στοχοποιήθηκα. Ορισμένες μου φράσεις δεν ερμηνεύτηκαν σωστά. Ήμουν το θύμα όλης της ιστορίας», τόνισε.

Ο δήμαρχος, σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων, σημείωσε ότι τα 63 άτομα θα συνεχίζουν έως το Μάρτιο του 2018 και πως λόγο της καλής σχέσης που υπήρχε, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιοχή.