Skip to main content

Μεγάλες ξένες εταιρείες θα κρίνουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Την ώρα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι πρωταγωνιστές πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα συμφέρονται που παίζονται στο νησί

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι το θέμα των ημερών. Ο λόγος αφορά στο θέμα της αξιοποίησης των θαλάσσιων οικοπέδων ανοικτά της Κύπρου, για τα οποία έφτασε η ώρα της κρίσης.

Οπως πληροφορείται η Voria.gr, στα χέρια του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου βρίσκεται η πολυσέλιδη έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, με την τελική εισήγηση για τους επιλεγέντες ομίλους για τα τεμάχια «6», «8» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στο τεμάχιο «10».

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η μεγάλη μάχη δίνεται για το τεμάχιο 10, όπου οι Exxon-Mobil και Qatar Petroleum ανταγωνίζονται με τις ENI-Total και Statoil. Οι ΕΝΙ-Total διεκδικούν και το 6, ενώ η ΕΝΙ μόνη της ζήτησε και το 8. Δηλαδή, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως, συνωστίζονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποβεί πολλαπλώς οφέλιμη. Κι αυτό γιατί την ώρα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι πρωταγωνιστές τους είναι αναγκασμένοι να λάβουν υπόψη τους και τα μεγάλα συμφέροντα που «παίζονται» ανοικτά του νησιού.

Κοινώς, κανείς από τους μεγάλους ομίλους παραπάνω, δεν θα ήθελε την ώρα που θα ξεκίναγε η διαδικασία της εξόρυξης του αερίου να επικρατεί θερμό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό, προφανώς, είναι κάτι που – επίσης - δεν το θέλει σε καμία περίπτωση η Λευκωσία, ενώ δείχνει να το επιδιώκει η Αγκυρα.