Skip to main content

Μεγάλη διαρροή κεφαλαίων από τις τράπεζες προς το εξωτερικό

Φεύγουν καταθέσεις εκτός Ελλάδας από το φόβο του πόθεν έσχες. Περίπου 4,5 δισ. ευρώ έχουν «βγει» μέχρι σήμερα, με κυριότερο προορισμό την Κύπρο. Πληροφορίες της Voria.gr για συσκέψεις αντιμετώπισης το
Σημαντική διαρροή προς το εξωτερικό ελληνικών κεφαλαίων, τα οποία ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζες, με τη μορφή καταθέσεων, παρατηρείται το τελευταίο 40ήμερο. Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, μόνο το Νοέμβριο «έφυγαν» για το εξωτερικό περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη εκροή, της τάξης των 2 με 2,5 δισ. ευρώ, αναμένεται και για το Δεκέμβριο.

Είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία που πλέον διέπει τις τραπεζικές διοικήσεις, ώστε το Σάββατο το μεσημέρι αναγκάσθηκε να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να πει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς που υφίσταται σήμερα για τις τραπεζικές καταθέσεις (φορολογικό κ.ά.).

Κοινή, όμως, είναι η αίσθηση ότι σε περίπτωση εφαρμογής καθολικού πόθεν έσχες, τότε το τραπεζικό απόρρητο δεν θα αντέξει κι αυτός δείχνει να είναι ο μεγαλύτερος φόβος όσων σπεύδουν τώρα να βγάλουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, το γεγονός δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο κι από τις αρμόδιες Αρχές που εποπτεύουν τις υπηρεσίες ελέγχου του μαύρου χρήματος και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συσκέψεις με αντικείμενο το συγκεκριμένο φαινόμενο και τη διερεύνησή του.

Αν αποφασίσουν, πάντως, να το ψάξουν σε βάθος, τότε θα πρέπει να ρίξουν πλοκάμια κι εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε χώρες που θεωρούνται προορισμοί των κεφαλαίων που φεύγουν από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, ο κυριότερος από αυτούς λέγεται ότι είναι η Κύπρος, όπου καταλήγουν μέσω off shore εταιριών. Υπάρχει πολύ και σημαντικό «υλικό», που θα βρουν σε αυτή την περίπτωση.