Skip to main content

Μεγάλο «ψαλίδισμα» στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες των Ελλήνων

Οι δαπάνες τους θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά ΜΟ - Ελλάδα και Ρωσία καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, ποιοι θα ξοδέψουν περισσότερα

Κοφτερό... «μαχαίρι» στις δαπάνες τους θα βάλουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη φέτος τα Χριστούγεννα, με την Ελλάδα και τη Ρωσία να καταγράφουν τις σημαντικότερες μειώσεις, όπως προκύπτει έρευνα της Deloitte.

Στον αντίποδα, περισσότερα αναμένεται να ξοδέψουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Η συνολική μείωση, ωστόσο, θα σημειώσει επιβράδυνση συγκριτικά με πέρυσι, υποδεικνύοντας κάποια βελτίωση του κλίματος, παρατηρεί η Deloitte.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί φέτος κατά 0,28% σε περίπου 513 ευρώ ανά οικογένεια. Η μείωση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με περυσινό «μαχαίρι» στις δαπάνες κατά 3%, καθώς βελτιώνονται σε γενικές γραμμές οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η φετινή υποχώρηση στην Ευρώπη φαίνεται να οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ κατά μέσο όρο, τη Ρωσία όπου τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 217 ευρώ, δηλαδή 6,96% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, και την Πορτογαλία όπου οι δαπάνες θα περιοριστούν κατά 5,5% στα 315 ευρώ.

Οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες θα μειωθούν επίσης στην Ιταλία, κατά 3,08%, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2% στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Deloitte.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά στη Βρετανία θα ξοδέψουν κατά μέσο 884 ευρώ (+0,68% συγκριτικά με πέρυσι), στη Δανία 617 ευρώ (+5,21%), στη Γαλλία 577 ευρώ (+0,23%) και στη Γερμανία 423 ευρώ (+0,87%).