Skip to main content

Καλλιεργητές σε αστικό τοπίο - Μεγαλώνει ο κήπος στην Τριανδρία (vid)

Άλλες 20 οικογένειες στον αστικό κήπο του Πάρκου Δόξας. Μήνυμα ελπίδας και παράδειγμα προς μίμηση η αυτενέργεια ανθρώπων ηλικίας από... 5 έως 75 ετών.

Ο χώρος άρχισε να μοσχοβολάει φρέσκο χώμα και δυόσμο. Η κ. Ελπίδα, 74 χρόνων, φορώντας την πουά της ρόμπα υποδεικνύει στην εγγονή της, τη 10χρονη Άννα, πώς να φυτέψει τα πρώτα λουλούδια στο κομμάτι γης που μόλις απέκτησαν στον αστικό κήπο που υπάρχει στο πάρκο Δόξας.

Μαζί με την κ. Ελπίδα και τη μικρή Άννα, άλλες 19 οικογένειες άρχισαν να καλλιεργούν σήμερα τα δικά τους κηπάρια στον κήπο γειτονιάς που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια στο πάρκο απέναντι από το Καυτανζόγλειο γήπεδο.

Ο αστικός αυτός κήπος δημιουργήθηκε μέσω του πρότζεκτ «Κήπος εις τον Κύβο» και από τον Μάρτιο του 2014, δέκα οικογένειες έχουν αναλάβει από ένα κομμάτι γης το οποίο καλλιεργούν και φροντίζουν.

«Πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα για το πώς οι κάτοικοι μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα ενός χώρου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς αυτοοργανώνονται για να ομορφύνουν το τοπίο τους, όχι σε βάση εθελοντισμού αλλά σε μια ανταποδοτική βάση καθώς παίρνουν ό,τι καλλιεργούν για τη σαλάτα της εβδομάδας τους», δηλώνει η Ελευθερία Γαβριηλίδου, συντονίστρια του πρότζεκτ και αρχιτέκτονας.

Μετά την επιτυχία της πρώτης φάσης του πρότζεκτ, σήμερα προστίθενται στον κήπο άλλες 20 οικογένειες, οι οποίες θα αναλάβουν να καλλιεργήσουν και αυτές τα κηπάρια τους με έναν και μοναδικό όρο να αφιερώνουν χρόνο και διάθεση ώστε να διατηρήσουν το κομμάτι αυτό γης ζωντανό, πράσινο και περιποιημένο.

«Υπάρχει πιο ωραία απασχόληση από το χώμα; Το καλλιεργείς, και το βλέπεις να μεγαλώνει και να σου δίνει τους καρπούς του. Η γη είναι ωραίo πράγμα και θέλω να το μάθω στην εγγονή μου για να ασχοληθούν με αυτό και οι επόμενες γενιές» μας λέει η κ. Ελπίδα, γέννημα θρέμμα της Τριανδρίας.

Η Χρυσούλα Αθανασίου, επίσης γειτόνισσα, αναδεικνύει και το κοινωνικό όφελος του πρότζεκτ. «Μου άρεσε πολύ η ιδέα να γίνει ένας χώρος συνάντησης, όπως και έγινε ο αστικός αυτός κήπος. Υπάρχουν παλιοί γείτονες που τους ξαναβλέπω από τότε που ήμουν μικρή. Χαθήκαμε με τις ασχολίες του ο καθένας. Τα σπίτια μας παλιά ήταν μικρά, είχαν αυλές, βγαίναμε και μιλούσαμε. Αυτό χάθηκε με τις πολυκατοικίες. Και τώρα έχει γίνει εδώ μια αυλή για τη γειτονιά όπου συναντιόμαστε και βάζουμε και τις ντομάτες μας, τις πιπεριές μας» αναφέρει η ίδια.

Σήμερα η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο καλωσόρισμα των νέων καλλιεργητών καθώς η συντονίστρια εξήγησε στις νεοφερμένες οικογένειες τα βασικά, και αυτές ρίχτηκαν με όρεξη και μεράκι στο να ξεχορταριάσουν και να φυτέψουν τα πρώτα τους φυτά.

Μετά την καλλιέργεια, νέοι και παλιοί καλλιεργητές θα έχουν την ευκαιρία να κάτσουν όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι που στήθηκε στον διπλανό χώρο, όπου φιλοξενείται ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης, για να συνομιλήσουν και να γνωριστούν καλύτερα καθώς πίνουν και τρώνε.

Φεύγοντας από τον κήπο, η εικόνα τόσων ανθρώπων, από 5 έως 75 χρονών, να ασχολούνται με τη γη και να ανταλλάσσουν γνώσεις, μόνο αισιοδοξία και ελπίδα αντανακλά για τη δύναμη που έχουν οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά και να ομορφύνουν τον χώρο τους, να πάρουν την πόλη στα δικά τους τα χέρια.

Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το «Start -Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του ιδρύματος Robert Bosch που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτισμικών Οργανισμών της Γερμανίας.