Skip to main content

Μεγάλου στη ΓΣ της Πειραιώς: Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία

Τα αποτελέσματα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας είναι ήδη ορατά, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου

O στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και να επιστρέψει στην κερδοφορία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά τη Γενική της Συνέλευση.

Τα αποτελέσματα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, όπως είπε ο κ. Μεγάλου, είναι ήδη ορατά καθώς από τις μέχρι τώρα πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης και ο δείκτης CET1 ανήλθε 14,4% από 14% στο τέλος Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το Naftemporiki.gr, ο ίδιος μίλησε για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών της αγοράς που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τον ELA.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που πούλησε δάνεια με εγγυήσεις αξίας 2 δισ. ευρώ, δίνοντας  με τον τρόπο αυτόν το πλεονέκτημα για βελτίωση των μεγεθών της

Βασική επιδίωξη της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας μέχρι το 2020 να περιλαμβάνει χορηγήσεις της Πειραιώς 5 δισ. ετησίως.

Το 2018 οι νέες εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, ενώ για το 2018 η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται κάτω από το 100%, το οποίο της επιτρέπει τις εκταμιεύσεις.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2017 κατά 7% σε σχέση με το 2016, με την τάση να είναι ανοδική το πρώτο 5μηνο του 2018.

Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Χατζηνικολάου εκτιμώντας ότι φέτος θα είναι της τάξεως του 2%, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία, αφού περιορίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.