Skip to main content

Μέγαρο Μουσικής: Το Θείο Δράμα με συνθέσεις Μπαχ και Βιβάλντι

Πρόκειται για έργα που έγραψαν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ(1685–1750) και ο Αντόνιο Βιβάλντι(1678–1741)

Δέκα αριστουργηματικές συνθέσεις εμπνευσμένες από το Θείο Δράμα και τα Πάθη του Κυρίου θα παρουσιαστούν τη Μεγάλη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  

Πρόκειται για έργα που έγραψαν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ(1685–1750) και ο Αντόνιο Βιβάλντι(1678–1741), οι σημαντικότεροι συνθέτες της μπαρόκ εποχής και «ιερά τέρατα» της ιστορίας της δυτικής μουσικής.

Στη συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (κτήριο Μ2) και θα αρχίσει στις 21.00, θα παρουσιαστούν σπάνιες άριες του Μπαχ με βιολοντσέλο πίκολο obbligato, όπως και η γνωστή άρια «Erbarme dich» με βιολί obbligato από το ορατόριο «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη»(Matthäus-Passion).

Θα ακουστούν επίσης το «Stabat Mater» του Βιβάλντι, που μιλάει για τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Σταυρό, και η δραματική άρια «Gelido in ogni vena» από την όπερα Farnace, που μοιάζει να συμπληρώνει το θρήνο της Μητέρας: «παγωμένο στις φλέβες νιώθω το αίμα μου να κυλά, στη θέα του νεκρού γιού μου».

Σε όργανα εποχής θα παρουσιαστούν επίσης η σονάτα a quattro «Il Santo Sepolcro»(Ο Άγιος Τάφος) του Βιβάλντι, η σονάτα του Μπαχ για βιολοντσέλο πίκολο και μπάσο κοντίνουο σε Σολ μείζονα και η σονάτα του Μπαχ για βιολί και μπάσο κοντίνουο σε Μι ελάσσονα.

Σολίστ θα είναι ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός, ο Σίμος Παπάνας στο μπαρόκ βιολί και ο Δήμος Γκουνταρούλης στο μπαρόκ βιολοντσέλο και στο σπάνιο τετράχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Θα εμφανιστούν επίσης ο Γεράσιμος Χοϊδάς(τσέμπαλο), η Καταρίνα Ναόμι Πολ από τη Γερμανία (μπαρόκ βιολί) και ο Δανοαμερικανός Ντέιβιντ

Μπογκόραντ(μπαρόκ βιόλα).
Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε 10€ και 5€(μειωμένο).