Skip to main content

Η απάντηση Μεϊμαράκη στη Voria.gr για την αποκέντρωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε σε ερώτηση της Voria.gr, για το θέμα της πραγματικής αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης και, το ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Την αποκέντρωση και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ενίσχυσή της αφορούσε η ερώτηση που έθεσε η Voria.gr στον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.

Η ερώτησή μας είχε δυο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και το δεύτερο στην αποκέντρωση σε μια σειρά από διοικητικές πράξεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Θα χρειάζεται ένας επιχειρηματίας κάθε 15 μέρες να πηγαίνει στην Αθήνα για να υλοποιήσει και να λειτουργήσει μια επένδυση;», ρωτήσαμε χαρακτηριστικά τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι με την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την οποία ξεκίνησε την τριήμερη παρουσία του στην πόλη, ήθελε να συμβολίσει ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ο θεσμικός συνεργάτης της κεντρικής διοίκησης. Απέδωσε τα προβλήματα που υπάρχουν για την αποκέντρωση στη μεγάλη γραφειοκρατία που συνεχίζει να υφίσταται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης στη χώρα.

Τόνισε πάντως, πως είναι αναγκαίο μια σειρά από στάδια για μια επένδυση να περάσουν από την Αθήνα (υπουργεία), πλην όμως σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ελαχιστοποίησης αυτών των σταδίων κι έτσι να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Όποιος πει ότι θα εξαλείψει όλα αυτά τα στάδια και θα μπορούν να τελειώνουν οι δουλειές στην έδρα της επιχείρησης θα πει ψέματα. Πρέπει να επιτύχουμε πλήρη ψηφιακή κάλυψη σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Είναι στο σχεδιασμό μας να το επιτύχουμε μακροπρόθεσμα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να γίνει προσπάθεια μείωσης των διαδικασιών για τις οποίες απαιτείται κάποιος να μεταβαίνει στην Αθήνα. Η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι ένα βήμα, καθώς θα εξυπηρετήσει πολύ περισσότερο. Θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και τις στρεβλώσεις και δε θα υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία και τα εμπόδια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.