Skip to main content

Μεϊμαράκης: Θέμα χρόνου να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά ποσοστά του

Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Με φόντο το πορτοκαλί και με το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας «Η Ελλάδα μπροστά» ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έδωσε σήμερα την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, πλαισιωμένος από τους κ.κ. Καραγκούνη, Γαβρά, Παπαμιμίκο και Σαμαντζίδη.

Η συνέντευξη ξεκίνησε ακριβώς στις 11.30', με μια σύντομη τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, όπου επισήμανε και πάλι ότι μίλησε μόνο για όσα είναι εφικτά, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα στο ασφυκτικό πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, που συνομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε και πάλι τα διλήμματα της προεκλογικής περιόδου, ενώ σημείωσε εκ νέου ότι μπορεί οι εκλογές να γίνονται μέσα σε 20 μέρες, όπως και το 2012, όμως η διαφορά είναι ότι τότε το πλαίσιο ήταν γνωστό, ενώ τώρα οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη τι σημαίνει το πλαίσιο που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο.

Μπροστά ή πίσω, αλήθειες ή ψέματα, συνεργασίες ή αλαζονεία; Αυτά κατά τον κ. Μεϊμαράκη είναι τα διλήμματα.

Για την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι είχε πάρα πολλά θετικά και πήγε τη χώρα μπροστά. Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να συγκρίνουν πως ήταν η ζωή τους τον Ιανουάριο του 2015 και πως είναι σήμερα...

«Η ΝΔ βάζει το συμφέρον της χώρας, πάνω από το κόμμα. Το αποδείξαμε το 2012 όταν συμπράξαμε για το καλό της χώρας με κόμματα που μας χώριζαν πολλά. Έκανα μια πρόταση όχι τακτικιστικής αντίληψης, αλλά ουσιαστική. Μόνο αν συνεννοηθούμε όλοι στη χώρα, έχοντας την αυτονομία, τις απόψεις και την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», απάντησε στο ερώτημα για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα μένει πίσω επειδή δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δε συνεννοηθήκαμε το 2012, ούτε το 2014. Αν είχαμε συνεννοηθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είχαμε βγει από το μνημόνιο και θα είχαμε επανέλθει στην κανονικότητα. Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα, που προτίμησε να ακολουθήσει το δρόμο που ακολούθησε και η Χρυσή Αυγή. Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη. Μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας να συνεννοηθούμε σε μια σειρά από αλλαγές, στην Παιδεία, στην Υγεία κτλ. Ο κ. Τσίπρας διχάζει και πηγαίνει με παλαιοκομματική νοοτροπία», είπε.

«Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν δέχεται τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Σαφώς και θα είμαι πρωθυπουργός και θα πάρω την εντολή αν δε θέλει και θα απευθυνθώ στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να απαντήσει αν δέχεται κυβέρνηση συνεργασίας. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να δώσει απαντήσεις. Προσπαθεί να πει ότι ο Μεϊμαράκης δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός και να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχω αποδείξει ότι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και θα το κάνω και τώρα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε πως σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στα ποσοστά που είχε πριν το 2012. «Όσο η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέφει στα παλιά, βασικά του ποσοστά», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «σε περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας πυροδοτούν πολλά σενάρια. Είχα προειδοποιήσει ότι πίσω από τη συμφωνία Τσίπρα υπάρχουν... ουρές. Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε μιλάω. Αν προκύψουν νέα δεδομένα θα προσαρμοστούμε σ' αυτά. Το επτάμηνο μας κόστισε. Αύξησε το χρέος 90 δισ., οπότε χρειάζεται μια αναδιάρθρωση. Είμαστε πιο ικανοί να κάνουμε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Αν υπάρχουν και κρυφές δεσμεύσεις θα τις καταγγείλουμε, αλλά θα πρέπει και να τις αναλάβουμε».

Σε ερώτηση για την επιμονή του να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά ο κ. Τσίπρας στην πρότασή μας, για να μείνει πάλι εκτός και να πετροβολάει; Να γίνει αντιμνημονιακός ξανά; Να συνεννοηθούμε σε αυτά που υπέγραψε. Είναι σε στρατηγικό κενό. Πατάει σε δυο βάρκες. Υπέγραψε ένα μνημόνιο, το ξέρει, ξέρει ότι είναι επώδυνο, να έρθει να το εφαρμόσει. Τι φοβάται; Δε φαντάζομαι να θέλει να αναλάβει κάποια θέση με μένα πρωθυπουργό, αλλά αν θέλει να είναι αντιπρόεδρος θα το συζητήσουμε. Αν δε θέλει θα το προσπεράσω, θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά θα τον καταγγείλω στον ελληνικό λαό ότι εγώ εξάντλησα όλα τα περιθώρια για να σχηματίσουμε κυβέρνηση σταθερή, για να συνεννοηθούμε. Μπορώ να συνθέσω, σέβομαι τη διαφορετική άποψη, έχω ανοχή, στηρίξαμε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Τσίπρα».

Απαντώντας στα λάθη που έγιναν και έχασε η ΝΔ τις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου, σημείωσε ότι στη ΝΔ έχει γίνει αυτοκριτική, αναγνωρίστηκαν και έγιναν αποδεκτά τα λάθη και «έχουμε διδαχτεί από αυτά. Δε θα επαναληφθούν. Αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε κι εμείς». Έκανε λόγο για επικοινωνιακά λάθη, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, που επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα, όπως και οι υποσχέσεις Τσίπρα. Είπε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρθηκαν πολύ δύσκολα στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά το πρώτο τρίμηνο «χάιδεψαν» τον κ. Τσίπρα.

Είπε ότι θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από ένα εξορθολογισμένο ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα μπορεί να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε πάντως να αναλάβει δεσμεύσεις για μειώσεις στη φορολογία, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από τα προβλεπόμενα του τρίτου μνημονίου, την πορεία της ύφεσης, την ανεργία κτλ. «Το επτάμηνο έγινε χαμός. Η κατάσταση αλλάζει κάθε μέρα δραματικά. Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα παραλάβουμε. Έχει αφήσει... ουρές, στο ασφαλιστικό... υπάρχει κρυφή ατζέντα. Φεύγει με τις εκλογές για να μη φανούν τα αποτελέσματα της δικής μας πολιτικής σε σύγκριση με τα δικά του (διώχνει όλες τις επενδύσεις, ενώ εμείς φέρναμε). Αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο θα τις εφαρμόσουμε άμεσα. Στόχος μας άμεσα ως κυβέρνηση είναι να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να τρέξουμε το ΕΣΠΑ, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα συστήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και θέλουμε να συμμετέχει ανεξάρτητα αν θα είναι στην κυβέρνηση ή όχι. Εμείς θέλαμε να είμαστε στην ομάδα διαπραγμάτευσης και δε μας ήθελε. Μήπως επειδή δεν ήθελε να ξέρουμε τι συμφώνησε; Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στις καταγγελίες Καμμένου για τον Βαρουφάκη. Θα προχωρήσουμε σε εθνική ομάδα με κύριο αντικείμενο να δώσει το σύμφωνο ανασυγκρότησης, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης για τη χώρα, με πρόταση εθνικού σχεδιασμού για κάθε τομέα και για κάθε περιφερειακό ή δημοτικό έργο. Έτσι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη ανεξάρτητα ποιος είναι πρωθυπουργός, περιφερειάρχης ή δήμαρχος. Θα το παρουσιάσουμε για διαβούλευση το Πάσχα του 2016, ώστε του χρόνου να το δώσουμε στην ΕΕ. Δε θέλουμε όλοι να ολοκληρωθούν πια τα έργα του μετρό, του αεροδρομίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για τους αγρότες ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «αν πετύχουμε ύφεση μικρότερη από την προβλεπόμενη (-3%) στο μνημόνιο θα απελευθερωθούν πόροι, που μπορούν να πάνε είτε για μείωση φόρων, είτε για κοινωνική πολιτική. Εφόσον μειώσουμε όμως την ύφεση ότι περισσέψει θα πάει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που έκοψε ο κ. Τσίπρας. Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου ο κ. Τσίπρας έλεγε θα σκίσει το μνημόνιο. Εγώ δε θα κάνω το ίδιο. Αν έλεγε θα το παλέψω θα το καταλάβαινα, αλλά δεν έκανε αυτό. Ήξερε ότι τα διαθέσιμα έφταναν τότε για δυο μήνες, αλλά φέρει ακέραια την ευθύνη που έφερε την καταστροφή. Ό,τι είχαμε να πούμε για τους αγρότες το είπαμε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, μετά σταματήσαμε για να μη νομίζουν ότι τάζουμε. Το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό, είναι εθνικό. Φορολογήθηκαν με δικό μας νόμο το 2013. Θα προτείνουμε ισοδύναμα και θα το παλέψουμε. Δε μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ αυτά που προβλέπονται για τους αγρότες (προκαταβολή φόρου 100%, φορολόγηση επιδοτήσεων κτλ.) και θα προτείνουμε ισοδύναμα».

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη, αλλάζουν τάχιστα. Δεν αμφισβητώ τις έρευνες, διαβάζω ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία. Κάποιοι όμως τα βγάζουν ώστε να επηρεάσουν τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας την επομένη των εκλογών πιστεύετε ότι θα είναι αρχηγός ενός συγκροτημένου κόμματος ή θα υπάρξουν άλλες εξελίξεις; Η 'Κίνηση των 53' είναι πιο καυστική στα κείμενά της από την Αριστερή Πλατφόρμα. Από πού κι ως που μπορεί η κοινοβουλευτική ομάδα του θα είναι συμπαγής. Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι φαινόμενο της εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ παλιό κόμμα, κλείνει 18 – 20 χρόνια, αλλά ήταν στο 3% και δεν του έδινε κανείς σημασία. Λόγω αγανάκτησης των πολιτών προς τα κόμματα εξουσίας διαμαρτυρήθηκαν ψηφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες ακραίες δυνάμεις. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα επιστρέψει κι ο ΣΥΡΙΖΑ στις κανονικές δυνάμεις του. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι, κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν ούτε τότε ούτε τώρα άλλοι δρόμοι για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αν δε συμφωνήσει μαζί μας και δε συνεργαστεί θα επιστρέψει στα πραγματικά του μεγέθη».

Δήλωσε ότι είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και τόνισε ότι η Παιδεία μόνο δωρεάν δεν είναι στην πράξη. Αυτό που έχουμε στην ανώτατη Παιδεία δεν είναι δωρεάν, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για την ανεργία δεν υπάρχει μαγικό κουμπί που το πατάς και τελειώνει, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Οι πολιτικοί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε επιλογή των πολιτών. Με απασχολεί πολύ η ανεργία των 50άρηδων που ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το ζητούμενο είναι οι πολιτικές κι όχι οι ταμπέλες που βάζουν διάφοροι (π.χ. κυβέρνηση Δεξιάς) ή τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης. Σημείωσε δε ότι είναι τόσο ασφυκτικές οι δεσμεύσεις της χώρας λόγω τρίτου μνημονίου, που απαιτούνται άλλα χαρακτηριστικά και ανθρώπους που πρέπει να είναι αποφασισμένοι να πάρουν αποφάσεις. «Δεν είμαι πλέον χαβαλές. Δεν είναι η δεύτερη ευκαιρία Τσίπρα, είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Τα βασικά δημοσιονομικά, οικονομικά τα έχει φέρει ο κ. Τσίπρας. Μένουν Παιδεία, Υγεία... Με ποιους θα τα υλοποιήσει. Κλείνει διαρκώς την πόρτα συμμετοχής σε κυβέρνηση Μεϊμαράκη», είπε.

Για τα χαρακτηριστικά των προσώπων που σκοπεύει να αξιοποιήσει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ έκανε λόγο για «ικανούς, άξιους, γνώστες των προβλημάτων και ψυχολογικά έτοιμους να τρέξουν το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για κινητικότητα, αξιολόγηση στο Δημόσιο και ενδεχομένως προσλήψεις (κι όχι απολύσεις) σε συγκεκριμένους τομείς με τεράστιες ελλείψεις.

«Αναγνωρίζω ότι οι πολίτες είναι δύσκολο να αλλάξουν την ψήφο τους σε επτά μήνες, αλλά πρέπει να απογοητεύτηκαν πολύ από τον κ. Τσίπρα. Ακόμη κι εμείς περιμέναμε να δούμε τι θα κάνει. Απογοητευτήκαμε όλοι. Παρότι προσπαθεί να τα περάσει όλα επικοινωνιακά ως ωραία και καλά και ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά. Μόλις είπαμε ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα κι όχι το πόσο διαπραγματεύεσαι, οι πολίτες άλλαξαν γνώμη. Να λυπηθούμε το καλό παιδί που κουράστηκε και διαπραγματεύτηκε 17 ώρες; Το πέρασε επικοινωνιακά στην αρχή, μόλις όμως ήρθε ο λογαριασμός για το τι πέτυχε...», τόνισε.

Απηύθυνε στους χαμένους ψηφοφόρους της ΝΔ που επέλεξαν και επιλέγουν την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας, «να το ξανασκεφτούν. Τα προβλήματα λύνονται με συμμετοχή και ψήφο εμπιστοσύνης. Η αποχή δεν είναι λύση, η αποστροφή στο πολιτικό σύστημα δεν είναι σωστή. Τους καλώ να μπουν στη μάχη, να είναι ενεργοί, συμμέτοχοι, να έρθουν να ψηφίσουν. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η ψήφος τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχής κοστίζει. Άθελά τους έφεραν τον Τσίπρα πρώτο και μας φέσωσαν 90 δις. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία μέσα σε επτά μήνες;».

Για τις Σκουριές επανέλαβε ότι θα τηρήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και υπενθύμισε ότι «αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα πήγαινα στις Σκουριές». Τοποθετήθηκε υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και είπε ότι θα έχει απευθείας συνάντηση με όλες τις πλευρές στην περιοχή, για να έχει σωστή εικόνα κι όχι την εικόνα που μεταφέρουν ορισμένοι σύμβουλοι. Ζήτησε διάλογο όχι όμως ατέρμονο... «Δεν πήγα για να μη ρίξω λάδι στη φωτιά. Αν ήμουν δημαγωγός θα πήγαινα, θα έταζα να γίνει η επένδυση, θα με χειροκροτούσαν. Αυτό έπρεπε να κάνω; Υπάρχει και η Δευτέρα κι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν όλοι μαζί. Εγώ αυτά δεν τα κάνω. Αν με θέλετε, αν δε σας κάνω, πάλι φίλοι είμαστε», υπογράμμισε.

«Αυτό το παιδί έχει ένα θέμα να προσωποποιεί τα ζητήματα», είπε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα. «Βάζει ταμπέλες. Ολανδρέου, μερκελιστές, Ευρώπη της Μέρκελ κτλ. Κι εγώ στον ενθουσιασμό μου μπορεί να πω κάτι, αλλά όχι τέτοια πράγματα. Τέτοιες πολιτικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί δεν χρησιμοποιώ. Δεν τον είπα γερμανοτσολιά, εθνοπροδότη και άλλα τέτοια βαριά. Την περίοδο που βρέχει ευρώ στην Ευρώπη, η Ελλάδα κρατάει ομπρέλα», είπε.

Δεν την έχω ψωνίσει να πιστεύω ότι 100% γίνομαι πρωθυπουργός, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει με ονοματεπώνυμα τα χαρακτηριστικά και το ύφος ενδεχόμενης κυβέρνησής του. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι πρώτες αποφάσεις είναι καταγεγραμμένες στο μνημόνιο. Δε θα εφαρμοστούν από ανθρώπους που δεν τις πιστεύουν και δεν μπορούν. Το πρώτο εξάμηνο, οχτάμηνο να εκπέμψουμε το μήνυμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν έχω καμιά αγκύλωση να πάω με οποιονδήποτε πιστεύει σε αυτές τις πολιτικές», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

«Το ζητούμενο πλέον είναι πως θα βγει η χώρα πιο γρήγορα από τα μνημόνια και πως θα λειάνουμε όσα προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Πάμε για να κερδίσουμε και θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δε θα χάσουμε», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Έχουμε εφαρμοσμένη πολιτική. Δε συνιστά ποινική ευθύνη. Θα συνιστούσε αν είχε δόλο κάποιος και ήξερε τι θα γινόταν. Δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι τέτοιο, παρασύρθηκαν, δεν ήξεραν, πάντως δεν πιστεύω πως είχαν δόλο. Αν υπάρχουν ευθύνες ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του θα αποδώσει τις ευθύνες», είπε ο κ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς γιατί επιμένει να μη στήσει εξεταστικές για το επτάμηνο της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και πτυχές του μνημονίου, που θα αποκαλυφθούν μετεκλογικά, τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο, για μια σειρά από ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, τα μέτρα για τους αγρότες και θέματα που προέκυψαν με το κλείσιμο των Τραπεζών. «Υπάρχει μια κρυφή ατζέντα γι' αυτό ο κ. Τσίπρας προσέφυγε στις κάλπες. Αν προσέφευγε πριν προσυπογράψει το τρίτο μνημόνιο θα του έδινα ισχυρό πολιτικό, νομιμοποιητικό λόγο. Αφού υπέγραψε τι τη θέλει την εντολή, αφού επρόκειτο να υπογράψει τι το ήθελε το δημοψήφισμα; Γι' αυτό θεωρούμε ότι υπάρχουν ουρές και θεωρώ υποχρέωσή του να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», επισήμανε.

Σε ερώτηση για τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά είπε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για Καραμανλή και Σαμαρά, για Μεϊμαράκη ή για οποιονδήποτε άλλο. Ζητάει λύσεις στα προβλήματά του. Είναι δυο κεφάλαια οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς για τον τόπο και είναι υπερήφανη η παράταξη που διαθέτει τέτοια κεφάλαια. Και σκωπτικά να πω ότι δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περήφανος για το κεφάλαιο Τσίπρα».

Στο συνταξιοδοτικό ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τίποτα...

Ο Τσίπρας αφαίρεσε από τη χώρα τη δυνατότητα του κουρέματος του χρέους, εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Να σταματήσει τα ψέματα με το χρέος ο κ. Τσίπρας. Η συμφωνία του 2012 προέβλεπε την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε.

Για τη λίστα Λαγκάρντ και το ζήτημα της διαφάνειας και της διαφθοράς σημείωσε: «Είμαστε κι εμείς πολύ ευαίσθητοι. Εμείς πήραμε μέτρα, ο κ. Τσίπρας σε επτά μήνες ίδρυσε μόνο το υπουργείο, τίποτα άλλο. Επτά μήνες δηλαδή με τη λίστα Λαγκάρντ τι έκανε ο κ. Τσίπρας;» και ανέφερε σειρά μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας.

«Ο Αριστερός κ. Τσίπρας με την αριστερή πολιτική και την αριστερή μελαγχολία είναι αυτός που υπέγραψε τις ομαδικές απολύσεις. Σε εμάς δεν είχε τεθεί καν θέμα. Στο τρίτο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη και πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν ανάλογα ζητήματα και στις... ουρές», απάντησε σε ερώτημα για τα εργασιακά.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι είναι πολύπαθο, έχουν ευθύνες διαχείρισης όλοι, αλλά είναι ένα έργο αναγκαίο. «Δεν μπορεί να αλλάζουν οι αποφάσεις κάθε φορά που αλλάζει υπουργός. Χρειάζονται συναινέσεις όχι μόνο στους πολιτικούς, αλλά και στους φορείς. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει πρόταση για το ζήτημα. Να υπάρξει συναίνεση. Δεν είμαι πάντως ξερόλας ή ο πρόεδρος της 'Αττικό Μετρό' για να πω τι θα κάνω με τον ανάδοχο του έργου. Πάντως είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει επανεκκίνηση ενός έργου», συμπλήρωσε.

Προϋπολογισμός σφιχτός και με μήνυμα νοικοκυροσύνης, ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης και σχεδιασμού εθνικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ολοκλήρωση ΕΣΠΑ και έναρξη ΣΕΣ, προσπάθεια ξεπλοκαρίσματος μεγάλων έργων και νέες επενδύσεις είναι τα βήματα μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016, είπε ο κ. Μεϊμαράκης ως βασικές προτεραιότητες ενδεχόμενης νέας κυβέρνησής του. Εφόσον εξασφαλιστούν κάποιοι πόροι θα διοχετευτούν σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενίσχυση του ΕΚΑΣ, σε προσωπικό για κάλυψη κενών σε Παιδεία και Υγεία και ολική αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων.

Άρση των capital controls πάντως –κι αυτό υπό προϋποθέσεις- ο κ. Μεϊμαράκης βλέπει στο τέλος του 2015.

Στη συνέντευξη τύπου του κ. Μεϊμαράκη παρόντες ήταν στο σύνολό τους οι υποψήφιοι βουλευτές των δυο ψηφοδελτίων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, πρώην υπουργοί και βουλευτές και στελέχη του κόμματος από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.