Skip to main content

Μειωμένα τα κέρδη της Eurobank

Στα 61 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της «EFG Eurobank», ενώ, εάν υπολογιστεί η έκτακτη φορολόγηση, τότε τα κέρδη του ομίλου διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ.
Η «EFG Eurobank» ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση 24% των καθαρών κερδών α΄ τριμήνου σε ετήσια βάση. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ, ενώ, εάν στο καθαρό αποτέλεσμα υπολογιστεί η έκτακτη φορολόγηση, τότε τα κέρδη του ομίλου διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων ανήλθαν στα 411 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι ζημιών πέρυσι.

Επίσης, εμφάνισε αύξηση των προβλέψεων έναντι πιστωτικών κινδύνων και μείωση των υπολοίπων των νέων δανείων σε καθυστέρηση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με τους δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνονται σε 9,5% και 12,2% αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους διαμορφώθηκαν το α΄ τριμηνο στα 592 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,9% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 3%, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του κόστους προσέλκυσης καταθέσεων πελατών.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου του Ομίλου (έσοδα τόκων προς μέσο ενεργητικό) διαμορφώθηκε σε 2,78%, από 2,81% στο τέλος του 2009.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Νικόλαος Νανόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης χωρών που ενδέχεται να βρεθούν σε συνθήκες κρίσης χρέους καθώς και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή θωράκιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας και τις παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενισχύουν σημαντικά τη συνοχή της ευρωζώνης και θέτουν τις βάσεις για την ομαλοποίηση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Στο νέο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ασφαλέστερη θέση και αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προκλήσεις που παρουσιάζονται».

Αναφερόμενος στην Eurobank υπογράμμισε ότι «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2010, ο όμιλος Eurobank EFG παρέμεινε κερδοφόρος - ακόμα και μετά την έκτακτη φορολογία - και κεφαλαιακά ισχυρός, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ρευστότητας. Συνεχίσαμε την πολιτική των συντηρητικών προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό και περιορίζοντας τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Παράλληλα, συνεχίσαμε να στεκόμαστε αρωγοί στους πελάτες μας για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις επιπτώσεις της κρίσης».