Skip to main content

Μείωση ρεκόρ των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας, το α΄ τρίμηνο του 2010 έχει σημειωθεί «διαφυγή» επενδύσεων της τάξης των 21 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρσι, όταν την ίδια περίοδο στη χώρα έχουν μπει 9
«Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, η διαρροή των κεφαλαίων από τη Βουλγαρία ξεπέρασε τις επενδύσεις των ξένων επενδυτών». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η εφημερίδα «Ντνέβνικ» (Ημερολόγιο) τα στοιχεία για «αρνητική αύξηση» των ξένων επενδύσεων στη χώρα με 0,1 % του ΑΕΠ, τους πρώτους τρεις μήνες του 2010, τα οποία δημοσίευσε η Βουλγάρικη Λαϊκή Τράπεζα (ΒΝΒ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει σημειωθεί «διαφυγή» επενδύσεων της τάξης των 21 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με πέρσι, όταν την ίδια περίοδο στη χώρα έχουν μπει 926 εκατ. ευρώ. «Από το τέλος του 2008, όταν άρχισε η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία, έχει σημειωθεί "αρνητική αύξηση" των ξένων επενδύσεων σε μεμονωμένους μήνες. Για πρώτη φορά, όμως, ολόκληρο τρίμηνο τελειώνει "στο κόκκινο"», προσθέτει η έγκυρη οικονομική ημερήσια της Σόφιας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2010 δεν έχει διαπιστωθεί κινητικότητα στον τομέα των αποκτήσεων και των συγχωνεύσεων βουλγάρικων μονάδων με ξένες εταιρίες.

«Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος ουδείς ξένος επενδυτής έχει εξαγοράσει περισσότερο από 10% του μετοχικού κεφαλαίου κάποιας επιχείρησης της Βουλγαρίας», σχολιάζει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράικοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. «Πτώση-ρεκόρ σημειώνεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στους γείτονες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της υποδομής, του δικαστικού συστήματος, της δημόσιας παιδείας και υγείας και άλλων δομών, που έχουν σχέση με τις επενδύσεις. «Η καθοδική τάση θα εξακολουθεί να δίνει το στίγμα των ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία και τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο βουλγάρικο Τύπο ο πρόεδρος του Βουλγάρικου Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κάμεν Κόλεφ, και πρόσθεσε: «ξέρετε ότι και η ύφεση δεν είναι καθόλου μικρή φέτος.
Μιλάμε για πτώση του ΑΕΠ με 4% το πρώτο τρίμηνο».