Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Εκτός πραγματικότητας ο Παππάς για την πλ. Μαβίλη

Απάντηση της παράταξης στην ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάπλαση της Πλατείας Μαβίλη.

Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά την πολιτική του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά, η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», απαντώντας στον αντιδήμαρχο σε σχέση με την ανάπλαση της Πλατείας Μαβίλη.

Η παράταξη, αφού παραδέχεται ότι ο κ. Παππάς έχει δίκιο στο θέμα των σκιάσεων των δρόμων, επιμένει και ρωτά τον αντιδήμαρχο σε σχέση με τα ζητήματα της ανάπλασης οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, των θέσεων ελεύθερης στάθμευσης και του πρασίνου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Χθες το μεσημέρι, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις αιτιάσεις που κατέθεσε η παράταξή μας για την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη. Δημοσιοποιούμε σήμερα την ανταπάντησή μας:

«Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο Παππά, ότι ακόμα και ο ίδιος αποδέχθηκε τις αιτιάσεις μας για την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου ενώπιον του σώματος, μάλιστα δύο φορές, μια κατά την παρουσίαση του ελέγχου, και μια σε ανύποπτο χρόνο στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για την πλατεία Δώδεκα Αποστόλων. Επομένως αν τώρα κρίνει την κριτική μας ως «ψευδοεπιστημονική» (sic!), εκτίθεται και ο ίδιος καθώς την έχει ήδη αποδεχθεί δις.

Επί της ουσίας τώρα, για την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη. Όντως ένας από τους εκπροσώπους μας, ο Γ. Ρακκάς, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Alpha, είπε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική του αντιδημάρχου, με την έμφαση που δίνει σε κοστοβόρες βιοκλιματικές αναπλάσεις, είναι εκτός πραγματικότητας. O χαρακτηρισμός, βέβαια, δεν αφορά στην μελέτη, και τους μελετητές αλλά στην πολιτική επιλογή του επικεφαλής να επιλέγει ακριβά έργα λες και ζούμε στο 1999 ή στο 2004, την ίδια στιγμή που περιμένουν πολύ ζωτικότερες ανάγκες και σε ό,τι αφορά στο πεδίο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην πόλη, και σε ό,τι την αφορά –λογουχάρη, την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος προς τους πολίτες. Υπό αυτήν την έννοια, επιμένουμε ότι η πολιτική του είναι εκτός πραγματικότητας στο ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις βασικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους κάτω από τους οποίους ζουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον. Με χαρά να παραδεχθούμε αν σφάλαμε επί της σκιάσεως των υπό ανάπλαση δρόμων και σχετικά με την αναγκαιότητα τοποθέτησης ψυχρών υλικών σε αυτούς. Δεν είμαστε παράταξη που θεωρούμε το λάθος ως πολιτική ήττα, και δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας για να μην το παραδεχθούμε. Λοιπόν, στο ζήτημα επί των σκιάσεων των δρόμων σφάλαμε, καθώς τα στοιχεία που μας παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος αποδεικνύουν το αντίθετο.

Τρίτον και τελευταίον. Θα μας επιτρέψει ο αντιδήμαρχος να επιμείνουμε σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία δεν απαντά η ανακοίνωσή του:

Α. Δικαιολογείται η ολική ανάπλαση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, με την τοποθέτηση ψυχρών υλικών στους δρόμους μιας πόλης που αντιμετωπίζει πρόβλημα θερμοκρασιών το πολύ 40 ημέρες/χρόνο;

Β. Δικαιολογείται ο δραστικός περιορισμός σε θέσεις ελεύθερης στάθμευσης σε μια πόλη που ακόμα δεν διαθέτει δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τέτοιο ώστε να προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική λύση στο αυτοκίνητο;

Γ. Τέλος, σε σχέση με το πράσινο. Διατηρούμε διαφορετική άποψη επί των παρεμβάσεων. Θεωρούμε ότι η βιοκλιματική στόχευση επιτυγχάνεται με σύγχρονες μεθόδους πράσινης πολιτικής, όπως οι κάθετοι κήποι και οι πράσινες ταράτσες, και θα θέλαμε να βλέπουμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να διερευνήσει για την χρήση αυτών των εργαλείων, και σε ό,τι αφορά στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και γενικότερα.

Χαιρόμαστε που ο αντιδήμαρχος ανταποκρίνεται στις αιτιάσεις μας, καθώς αποδεικνύεται ότι ως επί το πλείστον είναι αιτιάσεις ουσίας και όχι παιχνίδι εντυπώσεων προς επικοινωνιακή κατανάλωση.

Θεωρούμε κι εμείς πως η αντιπαράθεση απόψεων είναι πολύ αποτελεσματικότερη όταν γίνεται κατά το στάδιο της προπαρασκευής του έργου, και όχι κατά την… παράδοσή του. Αν αυτό είχε συμβεί στην περίπτωση της πλατείας Χρηματιστηρίου, η εικόνα της ίδιας της ανάπλασης θα ήταν πολύ καλύτερη…»