Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Η ΕΥΑΘ λειτουργεί με λογικές του 1950

Η δημοτική παράταξη επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αντίληψη «συντήρησης», «ανανέωσης» των παγίων κεφαλαίων του Οργανισμού.

Καυστική ανακοίνωση για τις διακοπές στην υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ΕΥΑΘ «επειδή ως κρατικός οργανισμός (όπως και όλοι σε αυτήν την χώρα) λειτουργεί εν έτει 2018 με λογικές 1950 (τουλάχιστον) δεν έχει καμία αντίληψη «συντήρησης», «ανανέωσης» των παγίων κεφαλαίων του, και άρα ξαφνικά είμαστε υποχρεωμένοι εκτός των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα από την βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, να αντιμετωπίζουμε και το υποκριτικό ψυχόδραμα του τύπου «ω μα τι πάθαμε! χάλασε!».

Παράλληλα, η παράταξη κάνει λόγο για «μισές ιδεοληπτικές αλήθειες που αλληλοεκτοξεύονται μεταξύ νεοφιλελέ και κρατιστών» ενώ προτείνει τη δημιουργία υβριδικών συστημάτων δημόσιας διαχείρισης τα οποία «λειτουργούν έξω από την ιδιωτικο-οικονομική λογική [παραγωγή κοινωνικά προστιθέμενης αξίας, για τους γιάπηδες], ενσωματώνουν ωστόσο για να αποφύγουν τον υπεργραφειοκρατικό γιγαντισμό, και άρα την εκτόξευση του κόστους, και μορφές ιδιωτικής πρωτοβουλίας [μέσω αυστηρά ελεγχόμενων υπεργολαβιών]».

«Για όσους αρέσκονται στην ιδεοληπτική ανάγνωση των πραγμάτων [που είναι και η πιο επιδερμική, γιατί υποβαθμίζει μια ουσιαστική συζήτηση ικανοποίησης συλλογικών αναγκών σε συζήτηση πολιτικού γούστου] αξίζει να σημειώσει κανείς ότι αυτό το μοντέλο είχε επιστρατεύσει η άμεση δημοκρατία της κλασικής Αθήνας: Δημόσιο, αφ’ ενός, για να κάμψει την πολιτική εξουσία της οικονομικής ολιγαρχίας, αποκεντρωμένο, μικρό και ευέλικτο (δεν είχε καν μόνιμους δημόσιους εκτελωνιστές, στο λιμάνι του Πειραιά, αναλάμβαναν οι πολίτες με κλήρωση, εθελοντικά τότε) που τα δημόσια έργα του τα πραγματοποιούσε κατ’ εξοχήν με εργολαβίες -π.χ. τον Παρθενώνα, για να μιλήσουμε για ένα «εργάκι» εκείνης της εποχής», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.