Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο κυβερνά η Νέα Τραπεζοκαθισματοκρατία

«Η παραβατικότητα αυξάνεται, και ο Δήμος είναι ανήμπορος ακόμη και να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά», σημειώνει η παραταξη.

Για ρυθμιστικές διατάξεις που παραδίδουν την Νέα Παραλία στην οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση των τραπεζοκαθισμάτων, κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του σχετικού κανονισμού διάθεσης κοινόχρηστου χώρου.

«Η παραβατικότητα (αριθμός αποφάσεων) αυξάνεται, και ο Δήμος είναι ανήμπορος ακόμη και να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά», σημειώνει η παραταξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη:

Έγινε κι αυτό. Οι ρυθμιστικές διατάξεις που παραδίδουν την Νέα Παραλία στην οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση των τραπεζοκαθισμάτων ψηφίστηκαν χθες από ανθρώπους που πιστεύουν ότι έτσι γίνεται «ανάπτυξη», από εκείνους που στερούνται της αντίληψης και της καλλιέργειας ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι το ελεύθερο και ανοιχτό, αρχιτεκτονικά άρτιο μέτωπο της Νέας Παραλίας λυτρώνει την Θεσσαλονίκη από την άσχημη, τσιμεντένια ενδοχώρα που κατάφεραν και έχτισαν οι όμοιοί τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Από εκείνους που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν για την μικροπολιτική κάθε αρχή και στρατηγικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της πόλης, και από δημοτικούς συμβούλους – τουρίστες της σκιώδους… συμπολίτευσης.

Για όποιον πέφτει από τα σύννεφα, για το πώς το καταφανέστατα αρνητικό, άδικο και αυτοκτονικό γίνεται πράξη μέσα από συνεδριάσεις θεσμών όπως εκείνην του δημοτικού συμβουλίου, θα του υπενθυμίσουμε ότι αυτός είναι ο κανόνας της εξουσίας στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Οι ενεργές μειοψηφίες παράγουν κόντρα σε κάθε συνθήκη τις αξίες που κρατάν στα πόδια του αυτόν τον τόπο, και εκείνοι που έχουν πιάσει τα πόστα με την ανοχή και την υποστήριξη των πολλών τις καταστρέφουν. Γι’ αυτό έχουμε φτάσει στο χείλος της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, και εν τέλει υπαρξιακής και εθνικής κατάρρευσης.

Με βάση στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το 2015 εκδόθηκαν συνολικά 869 Αποφάσεις Δημάρχου για αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου με τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, με συνολικό χρηματικό ύψος τελών και προστίμων τα 2.025.052,42 €.

Από αυτά, έως τα μέσα του 2017 είχε εισπραχθεί το 2,97%, δηλαδή 60.139,15 €. Αντίστοιχα, για το 2016 έχουν εκδοθεί 1053 Αποφάσεις Δημάρχου, με συνολικό χρηματικό ύψος 2.733.871,50 €, από το οποίο έως τα μέσα του 2017 εισπράχθηκαν 0,90%, δηλαδή 24.720,43 €. Βεβαίως, υπάρχουν αιτίες άσχετες με τον Δήμο, εξαιτίας των οποίων καθυστερεί η είσπραξη των ποσών.

Ωστόσο, αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η παραβατικότητα (αριθμός αποφάσεων) αυξάνεται, κι ότι ο Δήμος είναι ανήμπορος ακόμη και να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά.

Εάν η ίδια κατάσταση πραγμάτων ισχύσει και στην Νέα Παραλία, η οποία παραδόθηκε στα τραπεζοκαθίσματα, τότε η κύρωση ρυθμιστικών διατάξεων δεν έχει καμία απολύτως πραγματική αξία, και αυτές ψηφίζονται για τα μάτια του κόσμου.