Skip to main content

Μέρκελ για Συριακό: Διάλογος με τη Ρωσία και «τις άλλες δυνάμεις»

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει μόνη την προσφυγική κρίση, υπογράμμισε η καγκελάριος, τονίζοντας πως απαιτείται «κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια»

Η διέξοδος από τη συριακή σύγκρουση απαιτεί «διάλογο με τη Ρωσία και τις άλλες περιφερειακές δυνάμεις», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, πριν την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

«Για να αντιμετωπίσουμε την σύγκρουση στη Συρία, χρειαζόμαστε πολιτικό διάλογο με την Ρωσία και τις περιφερειακές δυνάμεις», πρόσθεσε η κα. Μέρκελ και επανέλαβε πως για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης απαιτούνται κοινά ευρωπαϊκά μέτρα. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει μόνη της την προσφυγική κρίση, αυτό το ιστορικό καθήκον απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης, με φόντο τις επαφές ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, πως «η Τουρκία παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Τόνισε, ακόμη, πως η Άγκυρα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για να χειριστεί την εισροή σύρων προσφύγων.

Το ζήτημα του χειρισμού της προσφυγική κρίσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, που γίνονται όλο και πιο ηχηρές και δεν αποκρύφθηκαν σε περιφερειακό συνέδριο του CDU στην Σαξονία.