Skip to main content

Μέρκελ: Η DW είναι μια ιστορία επιτυχίας

Στην εκδήλωση για τα 65 χρόνια του σταθμού στην γερμανική βουλή η καγκελάριος μιλά για συνώνυμο «σοβαρής δημοσιογραφίας» και «αντικειμενικότητας»

Δεκαπέντε περίπου λεπτά διήρκησε η ομιλία της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στην εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυση της Deutsche Welle το 1953. Η καγκελάριος εξήρε την σημασία του ραδιοσταθμού από το ξεκίνημά του, τις κρίσιμες δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 μέχρι τις προκλήσεις του σήμερα: «Η DW είναι μια επιτυχής ιστορία και η ζήτηση για τις εκπομπές της τόσο μεγάλη, όσο ποτέ. Κάθε χρόνος που περνά ο σταθμός γίνεται ολοένα και πιο «σύγχρονος, ενδιαφέρον και διεθνής». Η DW είναι πλέον συνώνυμο "σοβαρής δημοσιογραφίας" και "αντικειμενικής ενημέρωσης", τόνισε η καγκελάριος.

Στην ομιλία της η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι σε έναν δικτυωμένο κόσμο οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί που απευθύνονται στο εξωτερικό αποκτούν σημαντικότερο ρόλο. «Δεν είναι τυχαίο, είπε η Άγκελα Μέρκελ, ότι ορισμένες χώρες επενδύουν σε τέτοιου είδους σταθμούς, όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα και η Ρωσία. Και όπως συμβαίνει σε εμπορικά ζητήματα με τη Κίνα, συνέχισε η καγκελάριος, έτσι και στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για το εξωτερικό, επιδιώκουμε αμοιβαιότητα και θέλουμε το ίδιο για την DW».

Μια δυνατή φωνή κατά της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης

Στο ίδιο κλίμα ήταν και τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα που μεταδόθηκαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου: του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών ομοσπονδιακών ομοσπονδιακών υπουργών, αλλά και κορυφαίων πολιτικών του εξωτερικού όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ή ανθρώπων του πολιτισμού, όπως η επικεφαλής του Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόννης Νίκη Βάγκνερ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ έκανε λόγο στην ομιλία του για τις αυξανόμενες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η DW από «προπαγανδιστικές προσπάθειες και την παραπληροφόρηση». Στην ομιλία του ο Πέτερ Λίμπουργκ τόνισε ότι ολοένα και συχνότερα αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να φιμώσουν τα μέσα ενημέρωσης: «Και ακριβώς εκεί, όπου οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην προπαγάνδα και την λογοκρισία, η φωνή της DW διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο».

Κοινός παρανομαστής οι αρχές της ελευθερίας, δημοκρατίας και ανεκτικότητας

Υπό τα χειροκροτήματα εκατοντάδων παραβρισκόμενων ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ πήρε θέση σε μια σύγχρονη, αλλά με έντονα γερμανικό χρώμα δημόσια συζήτηση: «Αναπόσπαστο κομμάτι της γερμανικής ταυτότητας είναι η μνήμη της δολοφονίας έξι εκατομμυρίων ευρωπαίων Εβραίων. Ανήκει στην αποστολή του σταθμού μας να κρατούμε αυτή τη μνήμη ζωντανή. Ούτε ακραίοι, ούτε εθνικιστές είναι σε θέση να αλλάξουν αυτό το πιστεύω μας. Όλες οι παγκόσμιες θρησκείες αντικατοπτρίζονται στους εργαζόμενούς μας. Κοινός παρανομαστής οι αρχές της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας. Αυτές είναι οι αρχές που εκπροσωπεί τόσο η Γερμανία, όσο και η Deutsche Welle».

Και η καγκελάριος Μέρκελ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του σταθμού σε Βόννη, Βερολίνο, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Μισοαστεία μισοσοβαρά τους παρότρυνε: «Συνεχίστε το έργο σας, μην αναπάυεστε, μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες. Μόνο ίσως σήμερα μπορείτε να γιορτάσετε λίγο».

Κρίστοφ Στρακ / Στέφανος Γεωργκκόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle