Skip to main content

Μέρκελ: Η εκλογή Μακρόν μπορεί να φέρει νέα δυναμική στην ΕΕ

Η εκλογή του νέου γάλλου προέδρου μάς προσφέρει τη δυνατότητα να έρθει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της Ευρώπης, είπε η καγκελάριος.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να φέρει νέα δυναμική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν από συνάντησή της με τον γάλλο πρόεδρο.

«Το μέλλον της Γερμανίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα ευημερήσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν ευημερήσει η Ευρώπη» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τους Χριστιανοδημοκράτες νικητές στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

«Η εκλογή του νέου γάλλου προέδρου μάς προσφέρει τη δυνατότητα να έρθει νέα δυναμική στην ανάπτυξη της Ευρώπης» τόνισε η ίδια.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι θα πάει στις συνομιλίες με τον Μακρόν με ανοιχτό μυαλό και τόνισε ότι ίσως μπορεί να μάθει κάτι από τους Γάλλους.

Ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο, δεν πρόκειται να πάρει στις αποσκευές του ένα συνολικό σχέδιο για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, αναφέρει σε άρθρο της η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Politico.

Το άρθρο επισημαίνει ότι το μήνυμα των συμβούλων του Μακρόν προς εκείνους της γερμανικής κυβέρνησης που ανησυχούν για τις ιδέες του περί ενίσχυσης της ΕΕ και της νομισματικής ενωσης είναι απλό: «Ηρεμήστε, δεν φθάσαμε ακόμα εκεί. Η Γαλλία αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες. Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το πιο σημαντικό είναι απλά να αρχίσουμε να μιλάμε».

Ορισμένες από τις προτάσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Γερμανία πριν ακόμα την εκλογή του.

Οι προτάσεις Μακρόν για ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν είναι καινούργιες. Παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από την γέννηση του ευρώ και επέστρεψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, ως ένας πιθανός τρόπος για την εδραίωση της νομισματικής ένωσης.

Στη Γερμανία, μια χώρα προσηλωμένη στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, είναι έκδηλη εδώ και καιρό η ανησυχία ότι και άλλα μέλη της ΕΕ (ξεκινώντας με τη Γαλλία) το μόνο που θα κάνουν είναι να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον κοινό προϋπολογισμό για να τροφοδοτήσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

«Μπορώ να σας πω ότι η απορριπτική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την έκδοση ευρωομολόγων εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε ενδεικτικά ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία, ερωτώμενος ποιά θα είναι η αντίδραση του Βερολίνου εάν ο νέος γάλλος πρόεδρος πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.