Skip to main content

Μέρκελ: Καλύτερη προστασία των συνόρων για τη διαφύλαξη της Σένγκεν

«Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν», επισημαίνει η Γερμανίδα καγκελάριος

Έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, απηθύνε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως πρέπει να διασώζονται μεν στο Αιγαίο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά μετά να επαναπροωθούνται άμεσα στην Τουρκία.

«Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το Σένγκεν» δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast. Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την «ελεύθερη κυκλοφορία που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης», πρόσθεσε η κα. Μέρκελ.

Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων «δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε, σε συνεντεύξεις του το Σάββατο στις αυστριακές εφημερίδες, Kronen Zeitung και Oesterreich, πως είπε στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου πως η Frontex πρέπει να κάνει άμεσα επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

«Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μία υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία υπηρεσία προστασίας των συνόρων» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Osterreich.

Ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το «μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών».

Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή από την Τουρκία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης». Σημείωσε πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα «Σχέδιο Α», καθώς εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.