Skip to main content

Μέρκελ: Καταστροφή για την Ευρώπη το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων

«Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», επισήμανε

Την ανάγκη ανοιχτών συνόρων εντός της ΕΕ και της καλύτερης φύλαξής τους υπογράμμισε για άλλη μία φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, «τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη».

«Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», τόνισε η κα. Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία.

«Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν» σημείωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη - κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε», συνέχισε η κα. Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων» κατέληξε.