Skip to main content

Μέσα Μαΐου ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της Telekom Srbjia

Στη γραμμή εκκίνησης τέθηκε και ουσιαστικά η διαδικασία πώλησης από τη σερβική κυβέρνηση του 40% της Telekom Srbjia, στην οποία ποσοστό 20% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει και ο ελληνικός ΟΤΕ. Στό
Στη γραμμή εκκίνησης τέθηκε και ουσιαστικά η διαδικασία πώλησης από τη σερβική κυβέρνηση του 40% της Telekom Srbjia, στην οποία ποσοστό 20% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχει και ο ελληνικός ΟΤΕ.

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή –έπειτα, βεβαίως, από την πολιτική απόφαση που οριστικοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 2010- πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, όταν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, με τους όρους για την πρόσληψη του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, που δίνει προθεσμία 30 ημερών για την εκδήλωση του σχετικού ενδιαφέροντος με την υποβολή προσφοράς.

Όπως έγινε γνωστό, ωστόσο, για να αποκτήσει κάποιος ενδιαφερόμενος δικαίωμα συμμετοχής στη διεθνή διαδικασία, θα πρέπει να είναι είτε μια γνωστή διεθνώς επενδυτική τράπεζα ή ένα consortium στο οποίο να ηγείται επενδυτική τράπεζα. Στις προϋποθέσεις, επίσης, περιλαμβάνεται και όρος, βάσει του οποίου ο υποψήφιος σύμβουλος απαιτείται να έχει διαχειριστεί, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον μια συναλλαγή τηλεπικοινωνιακής εταιρείας από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, ύψους άνω των 500 εκ. ευρώ.

Η επιλογή της καλύτερης προσφοράς θα γίνει στη βάση της εμπειρίας του υποψηφίου, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εργασίας που σκοπεύει να ακολουθήσει και σε συνάρτηση με την προσφερόμενη τιμή. Πάντως, πριν να ανοίξουν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, οι προτάσεις των υποψηφίων θα αξιολογηθούν στο τεχνικό τους μέρος από την ειδική επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις, για να διαπιστωθεί εάν πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης.

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή, η σερβική κυβέρνηση έχει συστήσει και δύο άλλες επιτροπές για την προετοιμασία του διαγωνισμού πώλησης του 40% των μετοχών της Telekom Srbjia, η οποία θα «βγει στον αέρα» περί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2010. Η Deutsche Telekom, που -μέσω της συμμετοχής της στον ΟΤΕ- ασκεί, εμμέσως, ήδη έλεγχο στο 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, έχει δηλώσει επίσημα ότι θα «κονταροχτυπηθεί» με άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους για το προς εκχώρηση ποσοστό. Στην κατηγορία των «μνηστήρων» υπολογίζεται ότι θα περιληφθούν και οι France Telekom, Telekom Austria, Orascom κλπ, γεγονός που προοιωνίζεται σκληρή μάχη, παρότι οι συνθήκες στη διεθνή οικονομία δεν επιτρέπουν «γαλαντόμες» προσφορές.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της τοπικής κυβέρνησης θα διατεθούν σε επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομής.