Skip to main content

Μέσα στο Φεβρουάριο λύση για τα χρέη των νοσοκομείων

Μέσα στο Φεβρουάριο τα νοσοκομεία θα αποπληρώσουν και τα άλλα 4 δισ.ευρώ τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές, όπως τόνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, παρουσίασαν σήμερα αναλυτικά όλες τις ενέργειες, νομοθετικές και διοικητικές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες στο υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά τα οικονομικά η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και η καταβολή 1,2 δις στους προμηθευτές το μήνα Δεκέμβριο είναι από τις σημαντικές εξελίξεις, καθώς και η ανακοίνωση ότι θα επιλυθεί το ζήτημα συνολικά μέσα στο Φεβρουάριο, οπότε τα νοσοκομεία θα αποπληρώσουν και τα άλλα 4 δισ. ευρώ τα οποία οφείλουν.

Για πρώτη φορά, όπως είπε η υπουργός, εφαρμόζεται το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών στο οποίο ουσιαστικά προδιαγράφονται όλες οι ανάγκες των προμηθειών που χρειάζονται τα νοσοκομεία για το σύνολο της νέας χρονιάς. Σημαντικές ήταν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν για το χώρο του φαρμάκου καθώς σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προχωρά ήδη η επανατιμολόγηση 6.000 σκευασμάτων τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση και αναμένεται να έχουν νέες τιμές στο νέο δελτίο τιμών που θα εκδοθεί το Φεβρουάριο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορούσε το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ και είχε να κάνει με τις υπερωρίες επιλύθηκε αυξάνοντας το ανώτατο πλαφόν από 5.150 σε 6.500 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά το θέμα των εμβολίων η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε ότι έχουν ήδη παραληφθεί 3.600.000 δόσεις εμβολίων για τις οποίες το ελληνικό κράτος θα πληρώσει, όπως οφείλει. Όμως διευκρίνισε ότι από τις 16 Δεκεμβρίου πάγωσαν οι παραλαβές των εμβολίων για τη νέα γρίπη και στις 30 του ίδιου μήνα καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις με τις εταιρίες που τα προμηθεύουν στο ελληνικό κράτος.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι όσες προκαταβολές έχουν δοθεί θα πρέπει να επιστραφούν στο υπουργείο το οποίο θα τις διεκδικήσει εφόσον δεν αφορούν τα εμβόλια που έχουν ήδη παραληφθεί.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η συνεργασία που θα έχει στο εξής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Υγείας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέστησε μια καινούργια αρχή η οποία θα συνδράμει τα υπουργεία για τη διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών, οι οποίες μπορεί να υποκρύπτουν σκάνδαλα στο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η υπουργός Υγείας, ο καινούργιος αυτός μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί και από το υπουργείο Υγείας για θέματα οικονομικής κυρίως φύσεως που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στον ευρύτερο χώρο της υγείας και της πρόνοιας.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)