Skip to main content

Μετ' εμποδίων η καταπολέμηση της ηπατίτιδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας ειδικοί επισημαίνουν τους ελλιπείς εμβολιασμούς και τα νέα, πολύ ακριβά φάρμακα για τους πάσχοντες

«Προσοχή! Ξέσπασμα ηπατίτιδας Α στο Βερολίνο. Κάνε κλικ εδώ και προστάτεψε τον εαυτό σου», γράφει στην ιστοσελίδα των διοργανωτών του Christopher Street Day, της ετήσιας παρέλασης των ομοφυλοφίλων στη Γερμανία. Το κοινωνικό μήνυμα της Υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της γερμανικής πρωτεύουσας δεν είναι τυχαίο. Από τον Νοέμβριο του 2016 ειδικοί καταγράφουν στο Βερολίνο διαρκώς νέα κρούσματα του συγκεκριμένου τύπου ηπατικών λοιμώξεων. Τα συμπτώματά της είναι εντονότατα και κατά κανόνα πρόκειται για ναυτία, εμετό, πόνους στην άνω κοιλιακή χώρα ή και το κίτρινο χρώμα του δέρματος και των ματιών. Μία στις τρεις περιπτώσεις έπρεπε να αποθεραπευτεί με νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη θεραπεύεται από μόνη της. Η ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής σωματικής επαφής, με το σεξ -κυρίως μεταξύ ανδρών- ή με κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας η Ρουθ Τσίμερμαν από το Ίδρυμα Ρόμπερ Κοχ (RKI) προειδοποιεί ότι «ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί τόσο καλά όσο θα μπορούσε και θα έπρεπε». Υπάρχουν εμβόλια ενάντια στην ηπατίτιδα Α και Β. Ο πρώτος τύπος συνιστάται κυρίως για άτομα που κάνουν μακρινά ταξίδια και το δεύτερο είδος εμβολίου από το 1995 για όλα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Πολύ ακριβές θεραπείες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει βάλει στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030. Η Ρουθ Τσίμερμαν και η συνάδελφός της, Σάντρα Νταντάρεβα-Φιτσούλε, οι οποίες ερευνούν το συγκεκριμένο θέμα στο RKI, θεωρούν ότι η Γερμανία πρέπει ακόμη να καταβάλει προσπάθεια ώστε να περιορίσει νέα κρούσματα, χρόνιες μολύνσεις και την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Οι δύο ερευνήτριες εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στις ηπατίτιδες Β και C. Όπως επισημαίνουν, αυτοί οι δύο τύποι μπορούν να λάβουν σοβαρότερο και χρόνιο χαρακτήρα και να προκαλέσουν καρκίνο ή κίρρωση του ήπατος. Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία πιθανολογείται ότι έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα B και C. Συνολικά 7.400 κρούσματα έχουν αναφερθεί το 2016 στο RKI.

Η Ρουθ Τσίμερμαν επισημαίνει ότι οι γενικοί και οικογενειακοί γιατροί στη Γερμανία εξακολουθούν να μην δίνουν τη δέουσα προσοχή στις ηπατικές νόσους. Κι αυτό την ώρα που οι δυνατότητες θεραπείας, ειδικά για την ηπατίτιδα C, έχουν βελτιωθεί. Αυτός ο τύπος είναι πλέον ιάσιμος «σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις», επισημαίνει η Τσίμερμαν. Από το 2014 κυκλοφορούν στην αγορά διαρκώς νέα, πολύ αποτελεσματικά και εξαιρετικά ακριβά φάρμακα. Η οργάνωση Γιατροί του Κόσμου ασκεί κριτική για τις υψηλές τιμές των σκευασμάτων κατά της ηπατίτιδας C. Ενδεικτικά, μία μέθοδος θεραπείας διάρκειας τριών μηνών στοιχίζει περίπου 60.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της οργάνωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αναλαμβάνουν τα έξοδα θεραπείας.

Πιο άσχημα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ηπατίτιδα B. Όπως εξηγεί η Σάντρα Ντουντάρεβα-Φιτσούλε, σε περίπτωση που αποκτήσει χρόνιο χαρακτήρα, τότε ταλαιπωρεί τους ασθενείς για μια ζωή. Αναφορικά με το διαθέσιμο εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. «Δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν αυτές οι λοιμώξεις», τονίζει η ειδικός, επισημαίνοντας ότι η έρευνα των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο έδειξε ότι έχει εμβολιαστεί το 88%. Υπερβολικά μικρό ποσοστό, σχολιάζει.

Γκίζελα Γκρος (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle