Skip to main content

Μετά τις 10 Ιουλίου θα έρθει η δόση των 7,7 δισ. από τον ESM

Στη συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ δεν θα προβλέπεται το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου που υπολογίζεται έως 2 δισ. ευρώ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σταλεί από την ελληνική πλευρά η επιστολή προθέσεων (letter of intent) που αποτελεί την βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται έως τις 27 Ιουλίου να υπάρχει συμφωνία επό της αρχής για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα.

Εξήγησε, δε, ότι θα πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου που υπολογίζεται έως 2 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ότι  ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του
 
Πρόσθεσε ότι η εκταμίευση της δόσης από τον ESM υπολογίζεται να γίνει στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου καθώς θα επικυρωθεί από το ανώτατο όργανο του ESM που συγκαλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στην εκταμίευση της δόσης η ολοκλήρωση διαδικασιών εξελίσσεται ομαλά.
 
Για τις επόμενες αξιολογήσεις ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από δω και στο εξής να παραμένει σε τροχιά εφαρμογής υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους

Για τον μήνα Ιούνιο το μόνο δύσκολο πράγμα που μένει, έχει σχέση με τη νέα αρχή εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων οι οποίες είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανό για αυτό το λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.