Skip to main content

Ποιος ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, μετά τον Ντάισελμπλουμ;

Ποιος είναι ο βασικός υποψήφιος που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup; Η παταγώδης αποτυχία του κόμματος των Εργατικών του Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον θέτει, κατά πάσα πιθανότητα, εκτός του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών και κατ' επέκταση εκτός του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και παραμονή του κ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Εurogroup, χωρίς να είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, δεν είναι κάτι το οποίο θα το δεχτούν εύκολα τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup.

Οι κανόνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασαφείς, αλλά η ερμηνεία που έχει δοθεί είναι πως ένας υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, πάντως, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να εξαιρούνται ήδη εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών στη μέση της θητείας τους, δίνοντας έτσι ελπίδες στον Ολλανδό πολιτικό πως θα μπορούσε να παραμείνει μερικούς μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στη χώρα του και μέχρι τη λήξη της θητείας του, στο τέλος του 2017. Να προσθέσουμε, βεβαίως, ότι ο ίδιος έχασε κάποια σημαντικά ερείσματα μετά και τις περιβόητες όσο και απαράδεκτες δηλώσεις για τις γυναίκες, τα ποτά και τις χώρες του Νότου...

Ο βασικός υποψήφιος που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση του κ. Ντάισελμπλουμ είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος. Εκτός του ότι η Ισπανία παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία δεν έχει δοθεί σημαντική θέση στην Ε.Ε., ο ίδιος απολαμβάνει την εκτίμηση του Βερολίνου και του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρόλο που θεωρείται από τους πιο έμπειρους στο τραπέζι του Eurogroup, έχοντας θητεύσει στον ιδιωτικό τομέα (Lehman Brothers και PWC), το γεγονός ότι προέρχεται από κεντροδεξιό κόμμα κάνει την υποψηφιότητά του δύσκολη. Αυτή τη στιγμή όλες οι βασικές θέσεις στην Ε.Ε. έχουν κεντροδεξιούς πολιτικούς.