Skip to main content

Μετά τους Σκοπιανούς τώρα μας δουλεύουν και οι Αλβανοί

Ο νόμος για την ελληνική μειονότητα που δεν εφαρμόζεται, το... τρολάρισμα Ερντογάν για την ελευθερία του Τύπου και η προειδοποίηση στον Καμμένο.

Μετά τους Σκοπιανούς μας δουλεύουν και οι Αλβανοί: «Ο νόμος για τις μειονότητες, ο οποίος εγκρίθηκε από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις SP και PD, θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να εφαρμοσθεί», είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, πράγμα που σημαίνει ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να τυποποιήσει τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς πρέπει να τα ρυθμίσει και να τα αξιολογήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θέλουν τόσο χρόνο, όσο για να εξαλείψουν την ελληνική κοινότητα. Όταν το πετύχουν, τότε θα εφαρμόσουν το νόμο. Κι ο Κοτζιάς επιμένει ότι θα λύσει τα προβλήματα με διάλογο. Πόσο θέλει ακόμη για να καταλάβει ότι με όσους δεν έχουν μπέσα, χρειάζεται άλλη γλώσσα;

Αλβανική ιστοσελίδα στην Ελλάδα καταχωρεί διαμαρτυρία, ότι η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, αν και έχουν υποβάλει αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διεκπεραίωση των υποθέσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αναγράφει, ότι ενώ έχουν καταθέσει αίτηση από το καλοκαίρι του 2016, ακόμη η υπόθεσή τους εξετάζεται, και στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου διαβάζουν συνέχεια "Διαδικασία καταχώρησης".

Δεν ξέρω αν εδώ γελούν ή κλαίνε. Ο Ερντογάν, με αφορμή την Ημέρα Εργαζομένων Δημοσιογράφων, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η Τουρκία, με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνιών, με τα σόσιαλ μίντια και την διαδικτυακή δημοσιογραφία, είναι από τις πιο προηγμένες χώρες στην ελευθερία του Τύπου. Παρά το ότι ενίοτε στην πολιτική μου ζωή υπέστην ζημία από τα ΜΜΕ, αγωνίστηκα και αγωνίζομαι ώστε οι διαφορετικές κουλτούρες, φωνές και ιδέες να μπορούν να εκφράζονται άνετα». Ο Ερντογάν τα κάνει αυτά.

Λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου που καθιστά επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική, μηχανήματα στον αυτοκινητόδρομο Πρίλεπ, Μοναστηρίου, Αχρίδας ξεκίνησαν το ξήλωμα πληροφοριακών πινακίδων που ήταν γραμμένες μόνο στα σλαβικά. Όλες οι πινακίδες θα πρέπει να είναι δίγλωσσες.

Μετά τα τόσα που καταργεί ο Γαβρόγλου -και την αριστεία, θα τόχει απωθημένο ο άνθρωπος- καταργεί και την βαθμολογία στο Γυμνάσιο, μήπως και αποκτήσουν ψυχολογικά όσοι παίρνουν μικρούς βαθμούς. Τι σημασία, σου λέει, έχει ο βαθμός; Μήπως με μικρό βαθμό δεν μπορεί κάποιος να γίνει υπουργός, ή έστω σύμβουλος του πρωθυπουργού;

Εδώ που τα λέμε, γιατί ταλαιπωρείται ο Γαβρόγλου; Δεν καταργεί τα ίδια τα σχολεία; Ούτως ή άλλως, όλη τη δουλειά την κάνουν τα Φροντιστήρια. Μάλιστα η Αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που ήταν πολέμια της παραπαιδείας -πάντα προεκλογικά- σε αναγνώριση της προσφοράς των Φροντιστηρίων, είχε υφυπουργό Παιδείας, πετυχημένο ιδιοκτήτη Φροντιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Βουλευτές των ΑΝΕΛ έστειλαν μήνυμα στον Καμμένο, πως αν υπαναχωρήσει -όπως αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ να εννοηθεί-, το διέλυσε το κόμμα, και πάει και το Υπουργείο [άλλωστε όλα γι’ αυτό γίνονται]. Οπότε η πεποίθηση του Τσίπρα ότι θα περάσει εύκολα κι αυτήν την απόφαση των ξένων, για το Σκοπιανό, αρχίζει και σκοτεινιάζει. Τα παιχνίδια με τα εθνικά θέματα τρώνε πρωθυπουργούς.